Museum Rotterdam

Collectie

Penning op de plundering van het huis van Baljuw mr. Jacob van Zuylen van Nijevelt aan de Leuvehaven te Rotterdam

Beeld 1
Beeld 2

Bekijk de collectie

Objectgegevens

titel Penning op de plundering van het huis van Baljuw mr. Jacob van Zuylen van Nijevelt aan de Leuvehaven te Rotterdam
beschrijving Vz: het plunderen van het huis aan de Leuvehaven. Kz: graftombe, waarop afgehouwen hoofd, op de achtergrond de stad Rotterdam.
trefwoorden penning, beeldmateriaal
opschrift / merk Vz: omschrift "UBI INTERFICERE FAS EST . IBI DESTRUERE" (Waar moorden vrij staat, daar staat verwoesten vrij) en in afsnede "IAC : SUYLE A NYEVELT PRAET : / ROTT : DOMI DESTRUCTIO / D. 6 OCTOB : 1690" (De verwoesting van het huis van de Rotterdamse hoofdschout Jacob Zuylen van Nyevelt, de 6e dag oktober 1690). Kz: omschrift "QUID MEMOREM INFANDAS CAEDES, QUID FACTA TYRANNI ?" (Wat heb ik te herinneren aan onzegbaren moord, aan de daden van een tiran?), op de graftombe "C : COSTERMA / CAESA CERVIX / ROTTERODAMI / D. XVI SEPT : / MDCXC" (Het hoofd van Cornelis Costerman, te Rotterdam afgehouwen, de 16e dag van september, 1690) en in afsnede "DII CAPITI IPSIUS, GENERIQ : RESER / VENT" (Dat de goden die op zijn kop en zijn geslacht doen wederkeren).
vervaardiger Jan Smeltzing I (Leiden 1656 - Leiden 1693)
plaats vervaardiging Nederland, Leiden
datering 1690
materiaal zilver
afmetingen (cm) dm 5,6
associatie Tumult van Rotterdam, Costerman Oproer, Jacob van Zuylen van Nyevelt, burgemeester, Rotterdam, Stadscentrum, Stadsdriehoek, Leuvehaven, protest
vorm & decoratie stadsgezicht
inventarisnr. Museum Rotterdam 58336

Beeldrechten: Public domain

Dit collectiestuk delen

Ziet u een fout in de omschrijving of heeft u aanvullende informatie over dit object? Laat het ons weten

Museum Rotterdam kan geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen.

Het museum is opgenomen in het Museumregister Nederland en volgt de officiƫle richtlijn voor museaal handelen zoals beschreven in de Ethische Code voor Musea. Om belangenconflicten te voorkomen mogen museummedewerkers geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen. Hiervoor kunt u een veilinghuis of taxateur raadplegen.

Opnieuw zoeken