Museum Rotterdam

Collectie

Verguld bronzen pendule met vrouwenfiguur in japon met ingesnoerde taille

Beeld 1

Vorig object Terug naar zoekresultaten

Objectgegevens

titel Verguld bronzen pendule met vrouwenfiguur in japon met ingesnoerde taille
beschrijving De licht ingesnoerde voet, glad uitgevoerd wordt ondersteund door vier voeten in voluut-vorm aan de voorzijde verbonden door een symmetrisch bloemmotief. Vanuit de poten aan de voorzijde op de hoeken een acanthusblad-motief. Op de voorzijde twee schilddragende engelen een gekroond wapen houdend, waarop drie torens in een horizontaal gearceerd veld. Het geheel ondersteund door een bladmotief. De voet gedekt door een rechthoekige plaat met aan drie zijden een lijst met 'palmetten' en ovalen. Op deze dekplaat een stele, houdende het uurwerk, gedecoreerd met druivenranken en putto, overgaand in een acanthusblad. Leunend op een kussen, op de stele, een vrouwenfiguur, in een japon met ingesnoerde taille, kraag en keten, in haar linker hand een zakdoekje, haar rechter een kroon houdend. In de stele het uurwerk met wit email wijzerplaat, met Romeinse uurcijfers en minuutstreepjes tussen twee concentrische cirkels met signatuur en twee geblauwd stalen wijzers. Het Franse uurwerk met ankergang, de slinger aan een draadlusje en sluitplaatslagwerk, zoals er in de 19e eeuw duizenden zijn vervaardigd. Allegorie op het Koningsschap.
herkomst Langdurig bruikleen Erasmusstichting. Collectie Van Rijckevorsel, afkomstig van Parklaan 3, Rotterdam.
trefwoorden pendule, klok, uurwerk, meetinstrument
opschrift / merk Op de wijzerplaat: "ROMAIN H(orlo)ger A ROTTERDAM". Op de achterplatine van het uurwerk met ingeslagen getallen: "439", "9", "10" en gegraveerd "E. Ls.".
vervaardiger E. Ls.
datering 1835 - 1860
technieken verguld
materiaal brons, goud, messing, staal, email
afmetingen (cm) hg 56,0 / br 43,0 / dp 17,0
associatie Erasmusstichting, Van Rijckevorsel, Parklaan, Rotterdam, Stadscentrum, Nieuwe Werk, tijdmeten, huis, gegoede burgerij
inventarisnr. Museum Rotterdam 5861

Beeldrechten: Public domain

Dit collectiestuk delen

Heeft u vragen? Ziet u een fout? Of heeft u aanvullende informatie over dit object? Laat het ons weten

Museum Rotterdam kan geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen.

Het museum is opgenomen in het Museumregister Nederland en volgt de officiƫle richtlijn voor museaal handelen zoals beschreven in de Ethische Code voor Musea. Om belangenconflicten te voorkomen mogen museummedewerkers geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen. Hiervoor kunt u een veilinghuis of taxateur raadplegen.

Opnieuw zoeken