Museum Rotterdam

Collectie

Prijspenning voor de Hygiënische Melkstal “De Vaan”, van de Hollandsche Maatschappij van Landbouw

Beeld 1
Beeld 2

Bekijk de collectie

Objectgegevens

titel Prijspenning voor de Hygiënische Melkstal “De Vaan”, van de Hollandsche Maatschappij van Landbouw
beschrijving Vz: naar rechts staande koe. Kz: uitsluitend tekst.
herkomst Modelboerderij, N.V. Hygiënische Melkstal "De Vaan". Van 1908 tot 1923 gevestigd in Hillegersberg [vanaf 1941 gemeente Rotterdam], eerst aan de Bergweg, later aan de Straatweg. In 1923 verhuisd naar de Grindweg in Bergschenhoek, waar het tot 1939 gevestigd was. Deze modelboerderij had als doelstelling het terugdringen van zuigelingensterfte door het verkopen van hygiënisch geproduceerde melk. Eerst werden de koeien steeds in de stal gehouden vanwege de hygiëne, maar later toch in de weilanden, waar onder ook weilanden onder Rotterdam.
trefwoorden prijspenning, gelegenheidspenning, penning, beeldmateriaal
opschrift / merk Vz: geen tekst. Kz: in rood gegraveerd omschrift "HOLLANDSCHE MAATSCHAPPIJ / VAN / LANDBOUW, AFD. ROTTERDAM / SCHIEDAM EN OMSTREKEN", in het veld "PAASCHVEE / TENTOONSTELLING / ROTTERDAM / 19 20/3 23 / KAMPIOENSPRIJS / AFD. B. FOKVEE / NO. 14 TOT EN MET 26 / VOOR DE MELKKOE / GEB. VOOR 1 OCT. 1919 / GENAAMD "TJAALTJE II 46751 S. / VAN DE HYGIËNISCHE MELKSTAL / DE VAAN / TE / HILLEGERSBERG".
datering 1923
technieken verguld
materiaal brons, goud
afmetingen (cm) dm 4,0
associatie landbouw, veeteelt, modelboerderij, Hygiënische Melkstal, De Vaan, Hillegersberg, Rotterdam, gezondheidszorg, hygiëne, ziekte, zuigelingensterfte, tuberculose, tbc
inventarisnr. Museum Rotterdam 58675

Beeldrechten: Creative Commons by-sa licentie

Dit collectiestuk delen

Ziet u een fout in de omschrijving of heeft u aanvullende informatie over dit object? Laat het ons weten

Museum Rotterdam kan geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen.

Het museum is opgenomen in het Museumregister Nederland en volgt de officiële richtlijn voor museaal handelen zoals beschreven in de Ethische Code voor Musea. Om belangenconflicten te voorkomen mogen museummedewerkers geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen. Hiervoor kunt u een veilinghuis of taxateur raadplegen.

Opnieuw zoeken