Museum Rotterdam

Collectie

Merklap gewerkt in kruissteek in veelkleurig zijde op crémekleurig wollen mousseline, gemerkt, “C.S. / 1796”

Beeld 1

Bekijk de collectie

Objectgegevens

titel Merklap gewerkt in kruissteek in veelkleurig zijde op crémekleurig wollen mousseline, gemerkt, “C.S. / 1796”
beschrijving Rechthoekige merklap crèmekleurige wollen mousseline of vlaggendoek waarop geborduurd in veelkleurig zijde garen. De lap heeft links een zelfkant en de andere drie zijden hebben een zoom van 0,5 cm. Langs de onderrand en bovenrand een rand in kruissteek en langs de rechterrand en linkerrand een rand in stersteek. Bovenlangs geborduurd: Eerste rij letters tot ZU zonder JU en de cijfers 1 tot en met 10. Tweede rij met hoofdletters in stersteek A tot en met N met aan het begin en aan het einde een vogel. Links en rechts van boven naar beneden: druivenranken met daartussen van boven naar beneden een rij met een golvende bloemenrand. Daaronder een paltrokmolen met vrouw, een liggend konijn in het groen, een gebloemd hart (variant op het motief van de mystieke wijnpers) en een levensboom. Dan een vlaggeschip, eikelrand met daarin de initialen CS en daarboven het gekroonde jaartal 1796, daarnaast een oranjeappelboom of levensboom. Dan een bloemenvaas met aan weerszijden een vogel en erboven twee fantasiefiguren, helemaal rechts een hengselmand, links een levensboom omringd door bloemen. Een geketend hart in een gesloten tuin en een oranjeappelboom. Als laatste rand een hert, bloem, poes, bloem, hond en leeuw tegenover elkaar, poes en hert.
trefwoorden merklap, borduurwerk, naaldwerk, beeldmateriaal
opschrift / merk Gemerkt: "CS / 1796".
plaats vervaardiging Nederland, Rotterdam
datering 1796
technieken textiel, geborduurd, kruissteek, stersteek
materiaal zijde, wol
afmetingen (cm) hg 38,0 / br 47,5 / dp 0,3
associatie Rotterdam, handwerken
vorm & decoratie molen, palrokmolen, figuur, vrouw, mystieke wijnpers, geketend hart, gesloten tuin, fauna, dier, zoogdier, konijn, haas, hert, leeuw, hond, poes, kat, vogel, flora, bloem, druivenrank, levensboom, oranjeappel, hengselmand
inventarisnr. Museum Rotterdam 60996-A

Beeldrechten: Public domain

Dit collectiestuk delen

Ziet u een fout in de omschrijving of heeft u aanvullende informatie over dit object? Laat het ons weten

Museum Rotterdam kan geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen.

Het museum is opgenomen in het Museumregister Nederland en volgt de officiële richtlijn voor museaal handelen zoals beschreven in de Ethische Code voor Musea. Om belangenconflicten te voorkomen mogen museummedewerkers geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen. Hiervoor kunt u een veilinghuis of taxateur raadplegen.

Opnieuw zoeken