Museum Rotterdam

Collectie

Bakfiets (bakkerskar) met gesloten voorraadbak, met geschilderd “D vd Meer”

Beeld 1
Beeld 2

Bekijk de collectie

Objectgegevens

titel Bakfiets (bakkerskar) met gesloten voorraadbak, met geschilderd “D vd Meer”
beschrijving Wagen op drie wielen met gesloten voorraadbak. Fiets: zwaar model met leren zadel waaronder handremhefboom. Trommelrem op achterwiel. Bak: gesloten, met uitzondering van bovenhelft rechterzijkant, waarvoor een (recent) kunststof afdekzeil hangt. Voorzijde rechts: twee laden. Voorzijde: kleine etalage met twee vensters voor gebak. Onderzijde: beschuitbak. Rechterzijde iets hoger dan linkerzijde. Op bovenzijde aluminium strips en railing.
herkomst Met deze wagen bezorgde de hr P. Kliphuis jarenlang brood. Reeds in de jaren twintig was de bakkerij gevestigd op de Carloisse Lagedijk 509 (zie adressenboeken). Kliphuis bezorgde brood op de Ch. Lagedijk en in Zuidwijk (Horstenbuurt). Het versleten zeiltje is door Kliphuis zelf vervangen. Zoon C.P. Kliphuis reed elke zaterdag met zijn vader mee om te helpen. Vanwege de leeftijd kreeg Kliphuis op een zeker moment een ijzeren hond om zijn ronde te doen. Overigens geen familie van bakkerij Van der Meer & Schoep!
trefwoorden bakkerskar, bakfiets, fiets, transportmiddel, vervoermiddel
opschrift / merk Geschilderd links en rechts: "D. v.d. MEER". Geschilderd voorzijde: "ch. lagedijk 509 / tel. 70154". Fiets: "Junckers Apeldoorn".
vervaardiger rijwielfabrikant: Junckers
plaats vervaardiging Nederland, Apeldoorn
datering 1955 - 1960
materiaal ijzer, rubber, synthetische_rubber, kunststof, leer, hout, aluminium, glas, verf, vernis
afmetingen (cm) hg 155,0 / br 123,0 / dp 325,0 / 175 kg
associatie brood, broodbezorging, straathandel, bakkerij, bakker, Rotterdam, Rotterdam-Zuid, Charlois, Zuidwijk, Charloisse Langedijk, carrier, rijden, vervoeren, fiets, rijwiel, Rotterdam
vorm & decoratie carrier
inventarisnr. Museum Rotterdam 61457

Beeldrechten: Creative Commons by-sa licentie

Dit collectiestuk delen

Ziet u een fout in de omschrijving of heeft u aanvullende informatie over dit object? Laat het ons weten

Museum Rotterdam kan geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen.

Het museum is opgenomen in het Museumregister Nederland en volgt de officiƫle richtlijn voor museaal handelen zoals beschreven in de Ethische Code voor Musea. Om belangenconflicten te voorkomen mogen museummedewerkers geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen. Hiervoor kunt u een veilinghuis of taxateur raadplegen.

Opnieuw zoeken