Museum Rotterdam

Collectie

Gevelsteen uit brandspuitenfabriek Bikkers

Beeld 1

Bekijk de collectie

Objectgegevens

titel Gevelsteen uit brandspuitenfabriek Bikkers
beschrijving Rechthoekige gipsen gevelsteen op houten achtergrond. Rondom loopt een ronde lijst in hoog-reliëf. In het midden een cartouche met tekst en een lauwerkrans, waaronder een slang die een brand blust. Aan weerszijden van de tekst twee ronde lijsten: links met het portret van een man, rechts met het portret van een vrouw. Links van de cartouche een brandweerwagen en olijftakken; rechts een duikershelm, een pomp en eikentakken.
herkomst Nijverheidsstraat op Feijenoord. Was ingemetseld in kantoor Bikkers ter gelegenheid van het eeuwfeest. Na liquidatie in 1984 van brandspuitenfabriek Bikkers naar het museum gekomen.
trefwoorden gevelsteen, gebouwonderdeel
opschrift / merk Meegegoten: in cartouche "ALEXANDER BIKKERS / 1783 3 mei 1883 / Ter herinnering aan het / 100 / jarig bestaan der / Brandspuitfabriek"; rondom mannenportret "Omnibus Centibus invento tua Profuit"; rondom vrouwenportret "Virtus mobilitat"; rechtsonder, bij duikershelm gesigneerd "S. Miedema".
vervaardiger Simon Miedema (Harlingen 1860 - Rotterdam 1934)
plaats vervaardiging Nederland, Rotterdam
datering 1883
technieken gegoten, geverfd
materiaal gips, hout
afmetingen (cm) hg 100,5 / br 316,5 / dp 25,0 / met frame 790 kg
associatie Bikkers, metaalgieterij, brandweer, jubileum, feest, Rotterdam, Stadscentrum, Stadsdriehoek, Goudsewagenstraat, Rotterdam-Zuid, Feijenoord, Oranjeboomstraat, Nijverheidsstraat
vorm & decoratie lauwerkrans, eikentak, olijftak, slang, cartouche, brandweerwagen, duikershelm, figuur, vrouw, man
inventarisnr. Museum Rotterdam 61614

Beeldrechten: Public domain

Dit collectiestuk delen

Ziet u een fout in de omschrijving of heeft u aanvullende informatie over dit object? Laat het ons weten

Museum Rotterdam kan geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen.

Het museum is opgenomen in het Museumregister Nederland en volgt de officiële richtlijn voor museaal handelen zoals beschreven in de Ethische Code voor Musea. Om belangenconflicten te voorkomen mogen museummedewerkers geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen. Hiervoor kunt u een veilinghuis of taxateur raadplegen.

Opnieuw zoeken