Museum Rotterdam

Collectie

Portret van Johannes Roos (1620-1703)

Beeld 1

Bekijk de collectie

Objectgegevens

titel Portret van Johannes Roos (1620-1703)
beschrijving Staand rechthoekig portret van een man met pruik in kamerjas, voorstellende Johannes Roos, in 1694 pastoor van de Sint Hippolytuskerk in Delft. Kniestuk, aanziend, zittend naar rechts gewend aan tafel waarop een lezenaar. Op achtergrond zuil met draperie en schilderij met voorstelling kruisiging. Johannes Roos (1620-1703) was de zoon van de Rotterdamse stadssecretaris Hendrik Roos. Hij was mogelijk eerst remonstrant en bekeerde zich in 1641 tot de katholieke kerk; hij behoorde tot de zogenoemde Jansenisten, die een strenge leer over de predestinatie aanhingen. De Nederlandse Jansenisten zijn tenslotte opgegaan in de Oud Katholieke Kerk (1728). Bruin gepolitoerde profiellijst met gedecoreerd verguld binnenrandje.
trefwoorden portret, schilderij, beeldmateriaal
opschrift / merk Voorzijde linksonder, gesigneerd en gedateerd: "Ad vd Werff.1694" (geschilderd). Opschrift keerzijde (bij verdoeking wellicht overgenomen?): "J.H. Roos, pastor bij de Jansenisten tot Rotterdam / Aetatis sua 75 ano 1694". Vz lijst middenonder op plaatje: "Adr. VAN DER WERF / 1659-1722".
vervaardiger Adriaen van der Werff (Kralingen 1659 - Rotterdam 1722)
plaats vervaardiging Nederland, Rotterdam
datering 1694
materiaal linnen, olieverf
afmetingen (cm) doek: hg 47,5 / br 39,5 / lijst: hg 66,0 / br 58,0 / dp 6,5
associatie Remonstrant, Katholiek, Jansenist, Jansenisme, pastoor, Oud-Katholiek, Christendom, geloof, religie, Kralingen, Rotterdam
vorm & decoratie persoon, gebouwonderdeel, man, meubilair
inventarisnr. Museum Rotterdam 61754-A-B

Beeldrechten: Public domain

Dit collectiestuk delen

Ziet u een fout in de omschrijving of heeft u aanvullende informatie over dit object? Laat het ons weten

Museum Rotterdam kan geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen.

Het museum is opgenomen in het Museumregister Nederland en volgt de officiƫle richtlijn voor museaal handelen zoals beschreven in de Ethische Code voor Musea. Om belangenconflicten te voorkomen mogen museummedewerkers geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen. Hiervoor kunt u een veilinghuis of taxateur raadplegen.

Opnieuw zoeken