Museum Rotterdam

Collectie

Tabaksdoos met zeeslag en “Soo lang de Gulde Son haar strale zulle schijnee sal sout / man eer en faam uijt hollant niet verdwijne”

Beeld 1
Beeld 2

Bekijk de collectie

Objectgegevens

titel Tabaksdoos met zeeslag en “Soo lang de Gulde Son haar strale zulle schijnee sal sout / man eer en faam uijt hollant niet verdwijne”
beschrijving Langwerpige doos, voor- en zijkant in accoladevorm, plat scharnierend deksel. Bovenzijde: zeeslag, zeiljachten, driemasters, personen met zwaard en pistool, rookpluimen uit twee schepen. Onderzijde: in rond medaillon staande gekroonde leeuw, aan weerszijden een achterom kijkende staande leeuw op takken met bladeren en knoppen (oranjeappels); aan de beide uiteinden een gearceerd kwart van een cirkel. Opstaande zijden: achtkantige ster in gearceerd veld met bladversiering, verticale strepen, stippelgravering, ranken met bolle vrucht en bloem, profielranden.
herkomst Collectie A.O. van Kerkwijk.
trefwoorden tabaksdoos, houder
opschrift / merk Op deksel: "Soo lang de Gulde Son haar strale zulle schijnee sal sout / man eer en faam uijt hollant niet verdwijne". Links tussen de schepen geschreven hoofdletter "H" en rechts "E".
datering 1781 - 1800
technieken gegoten, gegraveerd
materiaal metaal, koper
afmetingen (cm) hg 3,5 / br 15,3 / dp 7,1
associatie heraldiek, zeeslag, oorlog, Johan Arnold Zoutman, Doggersbank, tabak, roken, opslaan, snuifdoos, 1781
vorm & decoratie flora, schip, jacht, boot, vaartuig, vervoermiddel, wapen, figuur, dier, vuurwapen
inventarisnr. Museum Rotterdam 646

Beeldrechten: Public domain

Dit collectiestuk delen

Ziet u een fout in de omschrijving of heeft u aanvullende informatie over dit object? Laat het ons weten

Museum Rotterdam kan geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen.

Het museum is opgenomen in het Museumregister Nederland en volgt de officiƫle richtlijn voor museaal handelen zoals beschreven in de Ethische Code voor Musea. Om belangenconflicten te voorkomen mogen museummedewerkers geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen. Hiervoor kunt u een veilinghuis of taxateur raadplegen.

Opnieuw zoeken