Museum Rotterdam

Collectie

Model van het standbeeld van de Maagd van Holland, personificatie van de vrijheid, te Rotterdam

Beeld 1

Bekijk de collectie

Objectgegevens

titel Model van het standbeeld van de Maagd van Holland, personificatie van de vrijheid, te Rotterdam
beschrijving Model van het monument (door Joseph Graven) van de Maagd van Holland, in 1874 geplaatst aan de Nieuwemarkt te Rotterdam. Geplaatst ter gelegenheid van drie eeuwen onafhankelijkheid, een feest dat in 1872 werd gevierd (met 1 april 1572, Den Briel ingenomen door de watergeuzen, als ijkpunt). Het monument is bekroond door de maagd van Holland met rondom vier leeuwen met stadswapens en daaronder vier figuren voorstellend: een watergeus, een werkman, een batavier en middeleeuwse poorter met vrijbrief, waartussen rondom vier dieren die water spuwen in schelpvormige bekkens met hieronder een opvangbekken.
trefwoorden beeldhouwwerk, beeldmateriaal, model
opschrift / merk Onderzijde grondplaat, etiket: "op 1/20ste van het origineel / in vrije tijd vervaardigd- / door J.J.G.Zöllner J.G.z / letterzetter / Rotterdam, jan. 1877".
vervaardiger J.J.G. Zöllner J.Gzn.
plaats vervaardiging Nederland, Rotterdam
datering 1877
materiaal hout, onedel_metaal
afmetingen (cm) hg 47,0 / br 37,0 / dp 37,0 (met grondplaat)
associatie monument, Joseph Graven, onafhankelijkheid, fontein, Rotterdam, Stadscentrum, Stadsdriehoek, Nieuwemarkt, Gedempte Botersloot, Hollandse Maagd, 1 april, Den Briel, Brielle, watergeus, oorlog, Tachtigjarige oorlog
vorm & decoratie beeld, figuur, vrouw, miniatuur
inventarisnr. Museum Rotterdam 64827

Beeldrechten: Public domain

Dit collectiestuk delen

Ziet u een fout in de omschrijving of heeft u aanvullende informatie over dit object? Laat het ons weten

Museum Rotterdam kan geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen.

Het museum is opgenomen in het Museumregister Nederland en volgt de officiële richtlijn voor museaal handelen zoals beschreven in de Ethische Code voor Musea. Om belangenconflicten te voorkomen mogen museummedewerkers geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen. Hiervoor kunt u een veilinghuis of taxateur raadplegen.

Opnieuw zoeken