Museum Rotterdam

Collectie

Merklap gewerkt in kruissteek in veelkleurige wol op grof geweven crèmekleurige katoen, gemerkt “AC / 1871”,

Beeld 1

Bekijk de collectie

Objectgegevens

titel Merklap gewerkt in kruissteek in veelkleurige wol op grof geweven crèmekleurige katoen, gemerkt “AC / 1871”,
beschrijving Grote vierkante lap van een grof open geweven crèmekleurig katoen met links en rechts een zelfkant en onder en boven een zoomrand van 0,5 cm. Op de lap is geborduurd in kruissteek in dikke wol in veel verschillende kleuren. De indeling van de lap is vrij gelijkmatig. In het midden een groot motief van een langharig wit met bruin hondje op een paars-rood kussen. Daaromheen veel verschillende vrij grote motieven. Rechts en linksboven een veelkleurige papegaai op een bladertak met bessen, de kop gewend naar het midden. In het midden boven een bloemenkrans met "AC / 11 J" erin geborduurd en verdeeld naast de krans "1871". Met de klok mee onder de rechter papegaai een paard of koe (?) met zadel op de rug en erachter staand een man met stok. Recht daaronder een zwaan naar rechts in water en riet, met de kop naar links. Rechts onder en linksonder een orenvaas op voet met daarin een anjerboom met drie bloemen en twee knoppen. In het midden onder twee figuren op een rood bankje in een parkachtige omgeving. Links in het midden, boven de anjer, een motief van een vrouw met een opspringende geit of bok. Daarboven een klein motief van een huisje op een paars veld en rechts daarvan, schuin boven de hond een gestileerde levensboom (?) in een vaas. Rondom een slingerende omgaande rand met in de bochten drieklavers in een in regelmaat afwisselende kleur.
trefwoorden merklap, borduurwerk, naaldwerk, beeldmateriaal
opschrift / merk Geborduurd op de lap: "AC / 11 J / 1871".
plaats vervaardiging Nederland
datering 1871
technieken textiel, geborduurd, kruissteek, tapisserie
materiaal wol, katoen
afmetingen (cm) hg 55,0 / br 57,0 / dp 0,3
associatie handwerken, Rotterdam, Delfshaven
vorm & decoratie flora, tak, blad, bes, rank, klaver, anjer, levensboom, riet, fauna, dier, zoogdier, koe, paard, hond, geit, bok, vogel, papegaai, zwaan, figuur, man, vrouw, herder, herderin, galante scene, vaas, mand
inventarisnr. Museum Rotterdam 64991

Beeldrechten: Public domain

Dit collectiestuk delen

Ziet u een fout in de omschrijving of heeft u aanvullende informatie over dit object? Laat het ons weten

Museum Rotterdam kan geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen.

Het museum is opgenomen in het Museumregister Nederland en volgt de officiële richtlijn voor museaal handelen zoals beschreven in de Ethische Code voor Musea. Om belangenconflicten te voorkomen mogen museummedewerkers geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen. Hiervoor kunt u een veilinghuis of taxateur raadplegen.

Opnieuw zoeken