Museum Rotterdam

Collectie

Hoog rechthoekig blik, “DROSTE’s SPAAR-AUTOMAAT”, veelkleurig

Beeld 1
Beeld 2

Bekijk de collectie

Objectgegevens

titel Hoog rechthoekig blik, “DROSTE’s SPAAR-AUTOMAAT”, veelkleurig
beschrijving Hoog rechthoekig blik op een geprofileerd voetstuk met een verhoogde bovenkant en een hoog uitstekende spaargleuf. Het sierlijk bekroonde deurtje heeft een ovalen kijkglas. Eronder een laatje met knop. Afbeeldingen van Jan Wiegman tonen achterop een gezin (man, vrouw, meisje en jongen met spaarpot, op de linkerzijkant het Droste-mannetje (chocolade-pastille met punthoed en wandelstok) en op rechterzijkant meisje en jongetje met spaarpot. Deze spaarautomaat was in 1928 te koop bij de Bijenkorf en is afgebeeld op een grote advertentie in het Algemeen Handelsblad. De automaat kon als spaarpot worden gebruikt. Als er een munt van tweeënhalve cent in wordt gedaan, kan er een chocolaatje uit de la worden getrokken.
trefwoorden spaarpot, chocoladeblik, snoepblik, blik, houder
opschrift / merk Bovenkant: "DROSTE's / SPAAR-AUTOMAAT", "GEBRUIKSAANWIJZING / OP DE ACHTERZIJDE". Voorkant: "SPAAR-AUTOMAAT", "DROSTE / CHOCOLADE". Achterkant: "GEBRUIKSAANWIJZING. / De schuif aan de voorzijde moet geheel ingeschoven / zijn. Werp een 2 1/2 cents-stuk in de gleuf en trek / daarna voorzichtig den schuif naar voren.", "Andere munten als 2 1/2 cents-stukken vallen direct / in den spaarpot onder in den automaat, zonder dat / een stuk chocolade wordt ontvangen.". Linkerzijkant: "Pastilles / Droste", "Droste / HAARLEM / HOLLAND". Rechterzijkant: "Droste / HAARLEM / HOLLAND".
vervaardiger opdrachtgever: Droste / ontwerp afbeelding: Jan P.A. Wiegman (Zwolle 1884 - Heemstede 1963)
plaats vervaardiging Nederland
datering 1928
technieken vertind, geperst
materiaal blik, ijzer, tin, verf, glas
afmetingen (cm) hg 14,5 / br 8,5 / dp 7,5
associatie reclame, verpakken, sparen, geld, cacao, chocolade, Droste-mannetje, pastille-mannetje, Droste, Haarlem
vorm & decoratie verpakking, figuur, man, vrouw, jongen, meisje
inventarisnr. Museum Rotterdam 65029

Beeldrechten: Creative Commons by-sa licentie

Dit collectiestuk delen

Ziet u een fout in de omschrijving of heeft u aanvullende informatie over dit object? Laat het ons weten

Museum Rotterdam kan geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen.

Het museum is opgenomen in het Museumregister Nederland en volgt de officiële richtlijn voor museaal handelen zoals beschreven in de Ethische Code voor Musea. Om belangenconflicten te voorkomen mogen museummedewerkers geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen. Hiervoor kunt u een veilinghuis of taxateur raadplegen.

Opnieuw zoeken