Museum Rotterdam

Collectie

Legpuzzel “Doe meer electrisch!”

Beeld 1
Beeld 2
Beeld 3
Beeld 4
Beeld 5
Beeld 6
Beeld 7
Beeld 8
Beeld 9

Bekijk de collectie

Objectgegevens

titel Legpuzzel “Doe meer electrisch!”
beschrijving De vormen van de stukjes bestaan uit meerdere segmenten van een cirkel. De puzzel is veelkleurig en als stripverhaal uitgevoerd. Zestien tekeningen illustreren het gebruik van elektriciteit zoals het moet en zoals het niet moet. Tweemaal een doorsnede van een huis. In de acht ruimten van het linker huis is het een rommel en gaat alles fout, in de acht van het rechter huis gaat alles naar wens. Links: in bad met straalkachel en föhn onder wastafel, schoonmaken met bezem onder bed, studeerkamer met elektrische kachel ("de kachel schroeit haast m'n plusfour daarom een rukje aan het snoer"), strijkijzer aan lamp, naaimachine ("ik zie geen steek"), ouderwetse elektrische stofzuiger en kuipwasmachine, ruziënde kinderen, kok die zich aan voordeur aandient om een stopcontact bij te maken ("je bent toch geen erkend installateur?"). Rechts: in bad met geiser, onder bed in slaapkamer met Rubli stofzuiger, studeerkamer met lesrooster en radio, strijkijzer met Draka snoer in apart stopcontact, elektrische naaimachine, Velo wasmachine met wringer, geiser met warm water voor koffie, Philips lamp, kinderen spelen tevreden met motortje, opgeruimde kelder, alle snoeren en draden keurig.
trefwoorden legpuzzel, puzzel, speelgoed, ontspanningsmiddel
opschrift / merk Onderrand, twee keer gedrukt: "Doe meer Electrisch!". Middenonder gedrukt: "DENK ER AAN BIJ T WONINGHUREN / STOPCONTACTEN AAN ALLE MUREN.".
datering 1938 - 1940
technieken gedrukt, gestanst
materiaal karton
afmetingen (cm) hg 39,5 / br 53,5 / opgezet op karton: hg 50,0 / br 65,0
associatie arbeid, spelen, reclame, GEB, Gemeentelijk Energiebedrijf, gas, brandstof, elektriciteit, huishouden, rolpatroon, collectieve reclame, stripverhaal
vorm & decoratie gebouw, strip
inventarisnr. Museum Rotterdam 65603

Beeldrechten: Creative Commons by-sa licentie

Dit collectiestuk delen

Ziet u een fout in de omschrijving of heeft u aanvullende informatie over dit object? Laat het ons weten

Museum Rotterdam kan geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen.

Het museum is opgenomen in het Museumregister Nederland en volgt de officiële richtlijn voor museaal handelen zoals beschreven in de Ethische Code voor Musea. Om belangenconflicten te voorkomen mogen museummedewerkers geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen. Hiervoor kunt u een veilinghuis of taxateur raadplegen.

Opnieuw zoeken