Museum Rotterdam

Collectie

Zelfgemaakte carbidlamp, bestaande uit glazen pot (waterreservoir) met blik erin (carbidreservoir) en deksel (van blik linoleumwas) met brander, gebruikt Tweede Wereldoorlog

Beeld 1

Bekijk de collectie

Objectgegevens

titel Zelfgemaakte carbidlamp, bestaande uit glazen pot (waterreservoir) met blik erin (carbidreservoir) en deksel (van blik linoleumwas) met brander, gebruikt Tweede Wereldoorlog
beschrijving Waterreservoir: rond, hoog, doorzichtig glas, afgesloten door het deksel van een blik linoleumwas. Brander steekt omhoog door het deksel. Aan de binnenzijde van het deksel is een open cilinder gesoldeerd. Hierin schuift het carbidreservoir (kindermeel van De Unie). Op een gat in het midden van dit blik is een buisje gesoldeerd. Door dit buisje loopt het lont dat in het reservoir hangt en het opgezogen water naar het carbidreservoir transporteert.In het buisje ontstaat het gas.
trefwoorden carbidlamp, lamp, verlichtingsmiddel
opschrift / merk Transfer rand deksel: "Unie linoleumwas ... voortreffelijk van kwaliteit". Transfer reservoir: "Unie kindermeel rijstebloem". Bodem pot: "1 ltr".
vervaardiger buurman schenker
plaats vervaardiging Nederland, Schiedam
datering 1942 - 1945
technieken gesoldeerd, transfer
materiaal ijzer, tin, glas, katoen
afmetingen (cm) hg 19,5 / dm 11,5
associatie Tweede Wereldoorlog, oorlog, verlichten, verlichting, noodverlichting, hergebruik, schaarste, distributie
inventarisnr. Museum Rotterdam 66222

Beeldrechten: Creative Commons by-sa licentie

Dit collectiestuk delen

Heeft u vragen? Ziet u een fout? Of heeft u aanvullende informatie over dit object? Laat het ons weten

Museum Rotterdam kan geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen.

Het museum is opgenomen in het Museumregister Nederland en volgt de officiƫle richtlijn voor museaal handelen zoals beschreven in de Ethische Code voor Musea. Om belangenconflicten te voorkomen mogen museummedewerkers geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen. Hiervoor kunt u een veilinghuis of taxateur raadplegen.

Opnieuw zoeken