Museum Rotterdam

Collectie

Siertoren voor Thorarol, drie verdiepingen in de vorm van de bovenbouw van de toren van de Westerkerk in Amsterdam

Beeld 1

Bekijk de collectie

Objectgegevens

titel Siertoren voor Thorarol, drie verdiepingen in de vorm van de bovenbouw van de toren van de Westerkerk in Amsterdam
beschrijving Toren bestaande uit drie verdiepingen in de vorm van de bovenbouw van de toren van de Westerkerk in Amsterdam (architect Hendrik de Keyser), rustend op kussenvormig opzetstuk uitlopend in gladde steel met nodus die over pin van houten ronde voet schuift, gewelfd dakje met voluut op de hoeken, vergulde kroon op top. Elke verdieping is vierzijdig, naar boven toe in verkleinend formaat, door balustrades omkaderd met op de vier uitspringende hoeken een vaasje. Elke verdieping bestaat uit vier boogvormige vensteropeningen waarin een verguld klokje met klepel hangt (alleen de beneden verdieping heeft aan weerszijden van de vensteropening een korintische pilaster). Op de vier uitspringende hoeken van elke verdieping (van beneden naar boven) een dorische, ionische en korintische zuil. Vanaf de onderrand van de beneden verdieping hangen festoenen.
herkomst Aankoop met steun Vereniging Rembrandt en bijdrage van het Rijk (Rijksdienst Beeldende Kunst).
trefwoorden siertoren
opschrift / merk Op kussenvormig opzetstuk (ingeslagen): - meesterteken: "HV" boven ster in enigszins versleten schild; - jaarletter: "E" copperplate kapitaal in lettervolgend contour reeks XII; - op beide exemplaren nog twee merken, maar zeer sterk versleten en niet leesbaar.
vervaardiger zilversmid: Hendrik Vrijman
plaats vervaardiging Nederland, Rotterdam
datering 1787
technieken gegoten
materiaal zilver, hout
afmetingen (cm) hg 50,0 / dm 14,0
associatie synagoge, wetsrol, Hendrik de Keyser, religieuze ceremonie, thora, tora, jood, jodendom, judaica, religie, migratie
inventarisnr. Museum Rotterdam 66232-2

Beeldrechten: Public domain

Dit collectiestuk delen

Ziet u een fout in de omschrijving of heeft u aanvullende informatie over dit object? Laat het ons weten

Museum Rotterdam kan geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen.

Het museum is opgenomen in het Museumregister Nederland en volgt de officiƫle richtlijn voor museaal handelen zoals beschreven in de Ethische Code voor Musea. Om belangenconflicten te voorkomen mogen museummedewerkers geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen. Hiervoor kunt u een veilinghuis of taxateur raadplegen.

Opnieuw zoeken