Museum Rotterdam

Collectie

De inscheping van prins Willem III van Oranje op het oorlogsschip de ‘Brielle’ op de Maas voor Rotterdam

Beeld 1

Bekijk de collectie

Objectgegevens

titel De inscheping van prins Willem III van Oranje op het oorlogsschip de ‘Brielle’ op de Maas voor Rotterdam
beschrijving Olieverf op doek, rechthoekig, liggend formaat in zware pâte-vergulde lijst. Kopie naar een schilderij uit 1689. In het centrum de 'Brielle', een met 50 stukken uitgerust oorlogsschip van de Admiraliteit van Rotterdam, met op de spiegel een gekroond medaillon met het buste van Willem III, geflankeerd door de wapens van Engeland en Schotland. Daaronder de klimmende leeuw, het wapen van de Generaliteit. Op de grote mast de prinsenvlag met gespleten wimpel. Rechts hiervan een jacht van de VOC (met mogelijk aan boord de prins met zijn echtgenote Maria Stuart) dat een saluutschot afvuurt. Twee sloepen waarvan een met vlag van de Staten-Generaal. Links een tweemaster, boeier, poon en schuit, rechts een kustvaartuig met nog een jacht. Profiel van Rotterdam vanaf de zuidelijke Maasoever: de Wester en Ooster Nieuwehoofdpoort aan de Leuvehaven, de Laurenskerk, het Stadhuis, de Ooster Oudehoofdpoort en het Magazijn van de Admiraliteit.
herkomst Door een Rotterdammer die anoniem wenste te blijven geschonken aan de gemeente ten behoeve van het nieuwe stadhuis in 1918.
trefwoorden schilderij, beeldmateriaal
opschrift / merk Op het achterdek van 'Brielle' een grote rode vlag: "Pro Religione et Libertate". Op de vlag van het jacht: "VOCR".
vervaardiger anoniem, naar: Ludolf Bakhuizen
datering 1850 - 1900
materiaal linnen, olieverf
afmetingen (cm) doek, dagmaat: hg 128,0 / br 195,0 / lijst: hg 167,5 / br 235,0 / dp 12,5
associatie topografie, riviergezicht, VOC, VOCR, Verenigde Oostindische Compagnie, Admiraliteit, scheepvaart, koning-stadhouder, Willem III, koning William, Mary, Oranje, Maas, Rotterdam, Rotterdam-Zuid, Feijenoord, Stadscentrum, Stadsdriehoek, Oudehaven, Laurenskerk, Laurenstoren, Brielle, kolonie
vorm & decoratie molen, stadspoort, waterpoort, vis, zeilschip, schip, zeilboot, skyline
inventarisnr. Museum Rotterdam 66448

Beeldrechten: Creative Commons by-sa licentie

Dit collectiestuk delen

Ziet u een fout in de omschrijving of heeft u aanvullende informatie over dit object? Laat het ons weten

Museum Rotterdam kan geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen.

Het museum is opgenomen in het Museumregister Nederland en volgt de officiële richtlijn voor museaal handelen zoals beschreven in de Ethische Code voor Musea. Om belangenconflicten te voorkomen mogen museummedewerkers geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen. Hiervoor kunt u een veilinghuis of taxateur raadplegen.

Opnieuw zoeken