Museum Rotterdam

Collectie

Achterglasschilderij ‘brand in brouwerij De Rode Leeuw aan de Nieuwehaven’

Beeld 1

Bekijk de collectie

Objectgegevens

titel Achterglasschilderij ‘brand in brouwerij De Rode Leeuw aan de Nieuwehaven’
beschrijving Olieverf (?) op glas, in lijst. Titel: brand in brouwerij De Rode Leeuw aan de Nieuwehaven. Rechthoekig formaat; sierlijst zwart gepolitoerd en vergulde binnenlijst met bladornamenten op de hoeken; in de lijst een glasplaat en een paneel. De voorstelling is geschilderd op de voorzijde van een glasplaat; uitgespaard het centrum van de vlammen en de ramen in het brandende pand; de achterzijde van de glasplaat beschilderd met dunne halfdekkende verf, lichtblauw binnen het kader en lichtroze buiten het kader; meteen achter de glasplaat een met papier beplakt paneel aangebracht als steun; tussen glasplaat en steunpaneel metaalfolie; het geheel in de sierlijst met handgesmede spijkers vastgezet. Om de eigenlijke voorstelling: een geschilderde rechthoekige rand met rechthoekig inspringende hoeken; midden daarboven een brede, platte vaas; links en rechts ringen waarvan guirlandes naar de vaas lopen en aan weerszijden langs de rand naar beneden hangen; onder de geschilderde rand een sokkel, waarin opschrift. Voorstelling: op de voorgrond een kade (de Nieuwehaven) met kale bomen; links een spuitwagen, in het midden en rechts tonnen; bij de spuitwagen zijn mannen, gekleed in kuitbroek, rok en steek, bezig water op te pompen, slagen zijn uitgerold; tussen de bomen en de gevelwand staat huisraad (stoelen); van de bebouwing op de achtergrond zijn zeven huizen zichtbaar; het vijfde pand van links, met dubbele topgevel, staat in brand; de bluswerkzaamheden vinden voornamelijk plaats via het pand met lijstgevel links ervan; daar staan ook spuitgasten op het dak.
herkomst uit familiebezit
trefwoorden stadsgezicht, achterglasschilderij, schilderij, beeldmateriaal
opschrift / merk In inkt met de hand geschreven, op papier onder de voorstelling: "Afbeelding van den Brand voorgevalle in ROTTERDAM / den 28 Februari Ao 1777, op de Zuydzijde van de Nieuwehave / in de Mouterij en 't Woonhuis van Mevw. de Wed: van Rijkevorsel".
vervaardiger schilder: JN
plaats vervaardiging Nederland, Rotterdam
datering 1777
technieken verguld
materiaal verf, olieverf, papier, metaal, hout, goud, glas
afmetingen (cm) zonder lijst: hg 24,0 / br 26,5 / met lijst: hg 30,0 / br 33,0 / dp 2,0
associatie brand, blussen, brandweer, Van Rijckevorsel, Huybert van Rijckevorsel, Charlotte van Rijckevorsel-Bernaigie, Johanna van Rijckevorsel, Johannes Kneppelhout, brouwerij, mouterij, De Rode Leeuw, topografie, haven, 1-3-1777 t/m 6-5-1777, Rotterdam, Stadscentrum, Stadsdriehoek, Nieuwehaven, Haringvliet
vorm & decoratie flora, boom, wagen, brandweergerei, brandweerwagen, meubilair, huis
inventarisnr. Museum Rotterdam 66644

Beeldrechten: Public domain

Dit collectiestuk delen

Ziet u een fout in de omschrijving of heeft u aanvullende informatie over dit object? Laat het ons weten

Museum Rotterdam kan geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen.

Het museum is opgenomen in het Museumregister Nederland en volgt de officiƫle richtlijn voor museaal handelen zoals beschreven in de Ethische Code voor Musea. Om belangenconflicten te voorkomen mogen museummedewerkers geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen. Hiervoor kunt u een veilinghuis of taxateur raadplegen.

Opnieuw zoeken