Museum Rotterdam

Collectie

Achterglasschilderij ‘brand in brouwerij De Rode Leeuw aan het Haringvliet’

Beeld 1

Bekijk de collectie

Objectgegevens

titel Achterglasschilderij ‘brand in brouwerij De Rode Leeuw aan het Haringvliet’
beschrijving Olieverf (?) op glas, in lijst. Titel: brand in brouwerij De Rode Leeuw aan het Haringvliet. Rechthoekig formaat; sierlijst zwart gepolitoerd en vergulde binnenlijst met bladornamenten op de hoeken; in de lijst bevinden zich een glasplaat en een paneel. De voorstelling is geschilderd met olieverf (?) op de voorzijde van een glasplaat; uitgespaard zijn het centrum van de vlammen en de ramen in het brandende pand; de achterzijde van de glasplaat is beschilderd met dunne halfdekkende verf, lichtblauw binnen het kader en lichtroze buiten het kader; meteen achter de glasplaat een met papier beplakt paneel als steun; tussen glasplaat en steunpaneel metaalfolie; het geheel in de sierlijst met handgesmede spijkers vastgezet. Om de eigenlijke voorstelling: een geschilderde rechthoekige rand met rechthoekig inspringende hoeken; midden daarboven een brede, platte vaas; links en rechts ringen waarvan guirlandes naar de vaas lopen en aan weerszijden langs de rand naar beneden hangen; onder de geschilderde rand een sokkel, waarin het opschrift. voorstelling: op de voorgrond een kade (het Haringvliet) met kale bomen; op de kade mannen, gekleed in kuitbroek, rok en steek, bij tonnen en planken; rechts wordt vanuit een boom, waartegen een ladder is gezet, gespoten; van de bebouwing op de achtergrond zijn zeven huizen zichtbaar; van het derde pand van links is de gevel vrijwel af- en uitgebrand; de bluswerkzaamheden vinden voornamelijk plaats via het pand met lijstgevel links ervan; daar staan ook spuitgasten op het dak.
herkomst uit familiebezit
trefwoorden stadsgezicht, achterglasschilderij, schilderij, beeldmateriaal
opschrift / merk In inkt met de hand geschreven, op papier onder de voorstelling: "Afbeelding van den Brand voorgevalle in ROTTERDAM op den / 28 Februari Ao 1777, op de Noordzijde van 't Haringvliet in de / Mouterij en 't Woonhuis van Mevrouw de Wed: van Rijkevorsel" en gesigneerd: "J.N.".
vervaardiger schilder: JN
plaats vervaardiging Nederland, Rotterdam
datering 1777
technieken verguld
materiaal verf, olieverf, papier, metaal, hout, goud, glas
afmetingen (cm) zonder lijst: hg 24,0 / br 26,5 / met lijst: hg 30,0 / br 33,0 / dp 2,5
associatie brand, blussen, brandweer, Van Rijckevorsel, Huybert van Rijckevorsel, Charlotte van Rijckevorsel-Bernaigie, Johanna van Rijckevorsel, Johannes Kneppelhout, brouwerij, mouterij, De Rode Leeuw, topografie, haven, 1-3-1777 t/m 6-5-1777, Rotterdam, Stadscentrum, Stadsdriehoek, Nieuwehaven, Haringvliet
vorm & decoratie flora, boom, huis, gebouw, brandweerman, brandweergerei
inventarisnr. Museum Rotterdam 66645

Beeldrechten: Public domain

Dit collectiestuk delen

Ziet u een fout in de omschrijving of heeft u aanvullende informatie over dit object? Laat het ons weten

Museum Rotterdam kan geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen.

Het museum is opgenomen in het Museumregister Nederland en volgt de officiƫle richtlijn voor museaal handelen zoals beschreven in de Ethische Code voor Musea. Om belangenconflicten te voorkomen mogen museummedewerkers geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen. Hiervoor kunt u een veilinghuis of taxateur raadplegen.

Opnieuw zoeken