Museum Rotterdam

Collectie

Zilveren boekomslag met op voorzijde de verschijning van Maria aan de heilige Dominicus

Beeld 1

Bekijk de collectie

Objectgegevens

titel Zilveren boekomslag met op voorzijde de verschijning van Maria aan de heilige Dominicus
beschrijving Rechthoekig, staand formaat; voor- en achterzijde door scharnieren verbonden aan halfronde rug, twee sloten. Voorzijde: 'De verschijning van Maria aan de heilige Dominicus': Maria met kind gezeten op wolkentroon overhandigt aan Dominicus een rozenkrans; onder Maria het Lam Gods met brandende fakkel in de bek en naast zich een wereldbol, op de grond lelies en boek in omslag; wolken en grond gematteerd; in de lucht twee cherubkopjes; op hoeken rocaille-appliques. Achterzijde: 'De verschijning van de aartsengel Gabriël aan de heilige Norbertus': Sint Norbertus met een ciborie in de hand, staand op een grondje, wordt bezocht door de aartsengel Gabriël die door de lucht komt aanvliegen; grond en wolken gematteerd, twee cherubkopjes in de lucht; rocaille-appliques op hoeken. Rug: horizontaal verdeeld in boven- en onderrand en zeven panelen, gedecoreerd met rolwerk en bladmotieven op gematteerde grond. Sloten: in de vorm van Petrus met sleutels en Paulus met zwaard.
herkomst Ex collectie J. Plasmans, Rotterdam; van 1970 tot 1990 in kerkzaal Catharina Gasthuis Gouda. In 1628 kregen de Paters Dominicanen het beheer over de Rooms Katholieke parochie in het centrum van Rotterdam: de Steigerse Kerk. In 1836 kreeg de parochie een nieuw gebouw, ontworpen door P. Adams, gelegen tussen Hoogstraat en Steiger. Officieel heette de kerk de St. Dominicus, maar werd algemeen de Steigerse kerk genoemd. In 1846 werd de toen tien jaar oude Steigerse kerk nieuw ingericht. Waarschijnlijk bij die gelegenheid schonken de paters Norbertijnen van Heeswijk-Dinther de omslag. De kerk werd bij het bombardement van 14 mei 1940 onherstelbaar verwoest. Het zilver echter bleef bewaard en werd omstreeks 1968 verkocht.
trefwoorden omslag, hang_en_sluitwerk, boekbeslag, beslag
opschrift / merk Voorzijde rechtsonder, achterzijde linksboven, rug bovenzijde (ingeslagen): - meesterteken: "JGG" in vierkant; "JG" boven plusje daaronder de tweede letter "G". Voorzijde rechtsonder en binnenrand voorzijde onder (ingeslagen): - jaarletter "M" in cirkel. Voorzijde rechtsonder en rug bovenzijde (ingeslagen): - staande leeuw naar rechts waaronder "1". Achterzijde rechtsboven en voorzijde binnenkant onderrand (ingeslagen): - belastingmerk; minervakop. Achterzijde middenonder: - "VAN GASTEL" (winkelmerk in rechthoek).
vervaardiger zilversmid: Jean George Grebe (Rotterdam 1803 - Schoonhoven 1862)
plaats vervaardiging Nederland, Rotterdam
datering 1846
technieken gedreven, gegoten
materiaal zilver
afmetingen (cm) hg 38,0 / br 25,4 / dp (in gesloten toestand) 7,5
associatie Rotterdam, missaal, religie, rooms-katholicisme, liturgie, Steigerse kerk, Sint Dominicus, pater Dominicaan, Norbertijn, Heeswijk-Dinther
vorm & decoratie vrouw, mythologisch persoon, troon, krans, religieus object, globe, bloem, flora, engel, ceremonieel object, blad, wapen, hang en sluitwerk, allegorisch object
inventarisnr. Museum Rotterdam 66662

Beeldrechten: Public domain

Dit collectiestuk delen

Ziet u een fout in de omschrijving of heeft u aanvullende informatie over dit object? Laat het ons weten

Museum Rotterdam kan geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen.

Het museum is opgenomen in het Museumregister Nederland en volgt de officiële richtlijn voor museaal handelen zoals beschreven in de Ethische Code voor Musea. Om belangenconflicten te voorkomen mogen museummedewerkers geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen. Hiervoor kunt u een veilinghuis of taxateur raadplegen.

Opnieuw zoeken