Museum Rotterdam

Collectie

Lange wijduitlopende doopjurk van wit katoen, hoge taille en V-vormig tussenzetsel met witborduursel

Beeld 1

Bekijk de collectie

Objectgegevens

titel Lange wijduitlopende doopjurk van wit katoen, hoge taille en V-vormig tussenzetsel met witborduursel
beschrijving Lange witte wijduitlopende katoenen doopjurk met witborduurwerk, broderie anglaise. Lijfje met zijnaden, vrij hoge taille met band, door het achterste gedeelte van de tailleband zijn drie koordjes geregen. Op het voorpand van het lijfje met rechte hals, een V-vormig tussenzetsel/entre-deux met broderie anglaise en naaldkant. Langs de pas een strookje geschulpte broderie over de schouder langs de hals achter uitlopend in een kraagje. Lijfje achterpand gerimpeld. Korte mouwtjes met dubbele pof en broderierandje langs de mouwzoom. Rok aangerimpeld, zijnaden. Op het voorpand midden voor een versiering van broderie anglaise. Dubbele brede rokzoom. Langs bovenrand van de brede zoom een smal randje broderie. Split midden achter vanuit de hals tot op 1/3 van de totale lengte van de jurk. Witborduurwerk, broderie anglaise. Middenvoor voorpand; motief van blaadjes en takjes in asymmetrische vorm. De blaadjes zijn uitgevoerd in naaldkant. Middenvoor rok een strook broderie breder uitlopend van 9 cm in de taille tot 28 cm boven de zoomrand. A-symmetrisch motief van gestileerde florale motieven en paisleyvormen. In de kasjmirvormen ovaaltjes van naaldkant. Boven de zoomrand een smal randje broderie van gaatjes en blaadjes.
trefwoorden doopkleding, babykleding, kinderkleding, gelegenheidskleding, kleding, kostuum
datering 1840 - 1860
technieken textiel, witborduren, broderie anglaise, genaaid
materiaal katoen
afmetingen (cm) lg 117,0 / br 46,0 / dp 12,0
associatie kleden, kind, baby, jongen, meisje, doop, dopen, kerk, religie, religieuze ceremonie
vorm & decoratie hoge taille, v-vorm, tussenzetsel, entre-deux, a-symmetrisch, flora, bloem, blad, paisley, ovaal, gestileerd
inventarisnr. Museum Rotterdam 66865

Beeldrechten: Public domain

Dit collectiestuk delen

Heeft u vragen? Ziet u een fout? Of heeft u aanvullende informatie over dit object? Laat het ons weten

Museum Rotterdam kan geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen.

Het museum is opgenomen in het Museumregister Nederland en volgt de officiƫle richtlijn voor museaal handelen zoals beschreven in de Ethische Code voor Musea. Om belangenconflicten te voorkomen mogen museummedewerkers geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen. Hiervoor kunt u een veilinghuis of taxateur raadplegen.

Opnieuw zoeken