Museum Rotterdam

Collectie

Rechthoekig veelkleurig sigarenblik met scharnierend deksel, waarop afbeelding van twee rokende jonge Zwarte personen en opschrift “Negertjes”

Beeld 1

Bekijk de collectie

Objectgegevens

titel Rechthoekig veelkleurig sigarenblik met scharnierend deksel, waarop afbeelding van twee rokende jonge Zwarte personen en opschrift “Negertjes”
beschrijving Langwerpig, rechthoekig sigarenblik met scharnierend deksel. Op het deksel is links een zwart-wit foto te zien van twee lachende Zwarte jongens, elk met een dikke, rokende sigaar in de mond. Het rechterdeel is versierd met bloemen, bloemknoppen en insecten in goud en oranje op een lichtgroene ondergrond. Opschrift in gouden letters met zwarte contour. De opstaande zijden van het blik zijn met gestileerde bloemknoppen versierd. Bovendien is op twee zijkanten (voor en achter) het zwart-witte logo van de Kampense sigarenfabriek W.G. Boele te zien: een heer met hoed die een sigaar opsteekt. Dit logo is in 1897 ontworpen door sierkunstenaar C.A. Lion Cachet.
trefwoorden sigarenblik, blik, productverpakking, houder
opschrift / merk "NEGERTJES", "ESPECIALES FINOS", "50", "SIGAREN W.G. Boele Senior Hofleverancier Kampen", "V ... rm. Lith. Metaalw. Fabriek v.h. Ruttenberg + van Zanten, Dordrecht"
vervaardiger fabrikant: voorm. Lith. Metaalw. Fabriek v.h. Ruttenberg + van Zanten / ontwerp logo: Carel Adolph Lion Cachet (Amsterdam 1864 - Vreeland 1945)
plaats vervaardiging Nederland, Dordrecht
datering 1900 - 1910
technieken vertind, gesoldeerd
materiaal blik, ijzer, tin, verf
afmetingen (cm) hg 4,5 / br 21,0 / dp 11,5
associatie verpakken, reclame, stereotype
vorm & decoratie verpakking, flora, fauna, dier, figuur, man, zwart persoon, logo, beeldmerk
inventarisnr. Museum Rotterdam 67182

Beeldrechten: Public domain

Dit collectiestuk delen

Ziet u een fout in de omschrijving of heeft u aanvullende informatie over dit object? Laat het ons weten

Museum Rotterdam kan geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen.

Het museum is opgenomen in het Museumregister Nederland en volgt de officiƫle richtlijn voor museaal handelen zoals beschreven in de Ethische Code voor Musea. Om belangenconflicten te voorkomen mogen museummedewerkers geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen. Hiervoor kunt u een veilinghuis of taxateur raadplegen.

Opnieuw zoeken