Museum Rotterdam

Collectie

Margarinedoos met “Vera MARGARIN”, verkregen via het Zweedse Rode Kruis aan het einde van de Tweede Wereldoorlog

Beeld 1

Bekijk de collectie

Objectgegevens

titel Margarinedoos met “Vera MARGARIN”, verkregen via het Zweedse Rode Kruis aan het einde van de Tweede Wereldoorlog
beschrijving Rechthoekige doos, met aan onderzijde tot tweederde van breedte omgeslagen, vastgeniete rand; aan één zijkant tot aan staande ribbe omgeslagen en op één centimeter hiervan vastgeniet; aan bovenzijde twee kleppen over volle afmeting van de doos, met elk een vouw-ril halverwege de volle lengte en elk een ingestanste handgreep; waaronder twee aansluitende, vierkante kleppen over elk de helft van de afmeting van de doos. Het geheel aan de bovenzijde over volle breedte afgesloten met papieren plakband, dat tot op 5 cm van de zijkant doorloopt en aan boven zijde is opengesneden. Aan alle zijden in rood opdruk. Op voor, - achter,- en zijkanten een hoofdletter "M", met in rechterbeen een gestileerde bloem bestaande uit een s-vormige steel met één ovaal blad, een cirkelvormig hart, waaromheen vijf cirkelvormige blaadjes; voor- en achterzijde een dubbele bies op 2 cm van de rand en een gestileerde banderol.
trefwoorden margarinedoos, doos, productverpakking, houder
opschrift / merk Op één zijkant registratie "C46". Boven- en onderzijde: "Vera MARGARIN". Zijkanten: "Vera MARGARIN. 12 kg i 1/2 kgs-bitar. Tillverkat av AKTIEBOLAGET O. MUSTAD & SON". Voor- en achterzijde: "Vera MARGARIN. 12 kg i 1/2 kgs-bitar. Säljes till de enskilda affärerna av MARGARINBOLAGET". Binnenzijde klep bovenkant met hand: "Zweede Rode Kruis, tweede maal 28-29-30 Maart 1945".
vervaardiger fabrikant: O. Mustad & Son
plaats vervaardiging Zweden
datering 1945
technieken gedrukt, hoogdruk, gevouwen, geniet, gelijmd
materiaal karton
afmetingen (cm) hg 27,0 / br 32,4 / dp 16,5
associatie arbeid, reclame, Tweede Wereldoorlog, oorlog, hongerwinter, distributie, schaarste, Rode Kruis, boter, keuken, huishouden, detailhandel, verpakken
vorm & decoratie verpakking
inventarisnr. Museum Rotterdam 67456

Beeldrechten: Creative Commons by-sa licentie

Dit collectiestuk delen

Ziet u een fout in de omschrijving of heeft u aanvullende informatie over dit object? Laat het ons weten

Museum Rotterdam kan geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen.

Het museum is opgenomen in het Museumregister Nederland en volgt de officiële richtlijn voor museaal handelen zoals beschreven in de Ethische Code voor Musea. Om belangenconflicten te voorkomen mogen museummedewerkers geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen. Hiervoor kunt u een veilinghuis of taxateur raadplegen.

Opnieuw zoeken