Museum Rotterdam

Collectie

Transportkist met Zweedse en Nederlandse vlag, “200 ZWEEDSCH-NEDERLANDSCH HULPCOMITÉ” en “ARNHEM 211”

Beeld 1

Bekijk de collectie

Objectgegevens

titel Transportkist met Zweedse en Nederlandse vlag, “200 ZWEEDSCH-NEDERLANDSCH HULPCOMITÉ” en “ARNHEM 211”
beschrijving Rechthoekige, ruw getimmerde kist met aan bovenzijde scharnierend deksel. Wanden en deksel uit schrootjes, aan kopse zijden met oversteek en een pannelat als handgreep. Op deksel middenvoor hang- en sluitwerk voor hangslot, achter twee scharnieren. Op deksel boven links en op voorzijde boven links een geel-blauwe Zweedse vlag, boven rechts een rood-wit-blauwe Nederlandse vlag.
herkomst Afkomstig van de Hulp Actie Roode Kruis (HARK - H.A.R.K.). Schenkster werkte in 1945 als typiste bij de HARK, die direct na de bevrijding aan de Wilhelminakade te Rotterdam was gevestigd in pakhuizen. Haar chef was de heer Wolters (intendant bij de Holland-Amerika Lijn). De HARK verdeelde Rode Kruis goederen over geheel Nederland als zij te Rotterdam in de haven aankwamen. In deze kist bevond zich kleding uit de Verenigde Staten en Canada, die daar bijeen was gebracht. Op de zolders van de pakhuizen werd de kleding gesorteerd door tientallen mensen onder leiding van Coen en Ab Coster (van de gelijknamige kledingzaak te Rotterdam). In het kantoor van de HARK werkten circa 20 mensen. De HARK is eind jaren veertig opgeheven. Schenkster huwde in 1947 en had deze kist als bergruimte in gebruik in de kelder.
trefwoorden kist, houder
opschrift / merk Op deksel en op voorzijde in zwarte stencilling: "200 / ZWEEDSCH-NEDERLANDSCH / HULPCOMITÉ". Hieroverheen met de hand grof geschilderd in zwart: "ARNHEM / 211".
plaats vervaardiging Zweden?
datering 1945
technieken gezaagd, getimmerd, geschilderd
materiaal ijzer, vurenhout, hout
afmetingen (cm) hg 53,0 / br 101,0 / dp 58,0
associatie Rotterdam, Tweede Wereldoorlog, oorlog, bevrijding, hongerwinter, distributie, textiel, Hulpactie, Rode Kruis, HARK, verpakken, vervoeren
vorm & decoratie symbolisch object, verpakking
inventarisnr. Museum Rotterdam 67778

Beeldrechten: Creative Commons by-sa licentie

Dit collectiestuk delen

Ziet u een fout in de omschrijving of heeft u aanvullende informatie over dit object? Laat het ons weten

Museum Rotterdam kan geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen.

Het museum is opgenomen in het Museumregister Nederland en volgt de officiële richtlijn voor museaal handelen zoals beschreven in de Ethische Code voor Musea. Om belangenconflicten te voorkomen mogen museummedewerkers geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen. Hiervoor kunt u een veilinghuis of taxateur raadplegen.

Opnieuw zoeken