Museum Rotterdam

Collectie

Houten trekkast “Elfstedentocht door Nederland”, met landkaart van Nederland met daarin kuiltjes en spijkertjes in het blad, rechts onder schietmechanisme, spelregels op achterzijde

Beeld 1

Bekijk de collectie

Objectgegevens

titel Houten trekkast “Elfstedentocht door Nederland”, met landkaart van Nederland met daarin kuiltjes en spijkertjes in het blad, rechts onder schietmechanisme, spelregels op achterzijde
beschrijving Langwerpig, rechthoekig speelvlak. Links onder in het speelvlak een met een schuifje af te sluiten doosje waarin de speelknikkers worden bewaard en rechts het afschietmechaniek. Schuinaflopende zijden, dit opdat de afgeschoten knikker zijn gang door het speelvlak zal vinden. Op speelvlak in gele kleur de kaart van Nederland. De hoofdplaatsen van de provincies zijn gemarkeerd door een roodomrand kuiltje. Boven de Waddeneilanden vliegt een Dakota. In de Noordzee ligt het silhouet van een vliegtuig, eronder een vliegtuig dat de zee induikt. Een helicopter met heuse rotors markeert Antwerpen. In Belgiƫ staat een vliegveld afgebeeld en in Duitsland een hangar. Spelregels aan achterzijde afgedrukt.
trefwoorden trekkast, trekbiljart, trekspel, knikkerspel, spel, ontspanningsmiddel
opschrift / merk In het silhouet vliegtuig: "Elfstedentocht door Nederland". Duikend vliegtuig: "Vliegramp". Bij Assen: "Premie Homas".
vervaardiger fabrikant: Fa. Homas
plaats vervaardiging Nederland, Assen
datering 1950
technieken machinaal gezaagd
materiaal hout, metaal, verf
afmetingen (cm) hg 66,0 / br 43,0 / dp 7,0
associatie topografie, luchtvaart, spelen
vorm & decoratie vervoermiddel, helikopter, vliegtuig, gebouw, landkaart
inventarisnr. Museum Rotterdam 67828

Beeldrechten: Creative Commons by-sa licentie

Dit collectiestuk delen

Ziet u een fout in de omschrijving of heeft u aanvullende informatie over dit object? Laat het ons weten

Museum Rotterdam kan geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen.

Het museum is opgenomen in het Museumregister Nederland en volgt de officiƫle richtlijn voor museaal handelen zoals beschreven in de Ethische Code voor Musea. Om belangenconflicten te voorkomen mogen museummedewerkers geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen. Hiervoor kunt u een veilinghuis of taxateur raadplegen.

Opnieuw zoeken