Museum Rotterdam

Collectie

Twee gouden psalmboeksloten of bijbelsloten

Beeld 1
Beeld 2

Bekijk de collectie

Objectgegevens

titel Twee gouden psalmboeksloten of bijbelsloten
beschrijving Twee bij elkaar horende sloten (1 en 2) voor psalmboek of bijbel, bestaande uit lang deel met daaraan scharnierend stuk (a) en een een kort deel (b), dat, behoudens de voorstelling, gelijk is aan 1. Het lange deel loopt langs de dikte van het boek, het vaste en het losse scharnierstuk werden op voor- en achterzijde van het boek bevestigd door middel van een schuifje dat achter de schutbladen werd vastgezet. Beide zijn omlijst door c-voluten met langs de buitenzijde een kruivend randje; de scharnierstukken eindigen in een asymmetrische krul met daaraan een oogje. 1,a: koning Salomo naar rechts gewend op troon met baldakijn, op achtergrond een zuil; op het scharnierend stuk de evangelist Marcus, gezeten aan tafel, naar links gewend; aan zijn voeten zijn attribuut (een leeuw), op de achtergrond Romeinse bogen 1,b: de evangelist Lucas, gezeten aan tafel, naar links gewend, met zijn attribuut (een stier), op de achtergrond twee zeer puntige gebouwen (?) 2,a: koning David spelend op een kleine harp, naar links gewend, gezeten op troon met baldakijn; op het scharnierend stuk de evangelist Mattheus, schrijvend gezeten aan een tafel, naar links gewend, bij de schouder vastgehouden door zijn attribuut (een engel) 2,b: de evangelist Johannes, gezeten in een landschap naar rechts gewend met boek in hand, met zijn attribuut (een adelaar).
trefwoorden boekbeslag, beslag, slot, afsluitingsmiddel
opschrift / merk Ingeslagen op buitenzijde schuifje aan scharnierend stuk van 1,a en 2,a: hoofd in ovaal (?) (meesterteken). Ingeslagen op schuifje van 1,b en 2,b: wapen Rotterdam met simpel kroontje (stadskeur), "g" in ovaal (jaarletter).
vervaardiger goudsmid: Salomon de la Balle jr.
plaats vervaardiging Nederland, Rotterdam
datering 1765
technieken gegoten
materiaal goud
afmetingen (cm) nr.1.a en nr.2.a: hg 9,1 / br 3,2 / dp 1,0 / nr.1.b en nr.2.b: hg 3,2 / br 3,2 / dp 1,0
associatie sluiten, bijbel, Salomo, Matteüs, Marcus, Lucas, Johannes, evangelist, heraldiek, Rotterdam
vorm & decoratie bijbels persoon, man, symbolisch dier, allegorisch dier, dier, rund, vogel, bijbelslot, wapen, stadswapen
inventarisnr. Museum Rotterdam 67911-1-2

Beeldrechten: Public domain

Dit collectiestuk delen

Ziet u een fout in de omschrijving of heeft u aanvullende informatie over dit object? Laat het ons weten

Museum Rotterdam kan geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen.

Het museum is opgenomen in het Museumregister Nederland en volgt de officiële richtlijn voor museaal handelen zoals beschreven in de Ethische Code voor Musea. Om belangenconflicten te voorkomen mogen museummedewerkers geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen. Hiervoor kunt u een veilinghuis of taxateur raadplegen.

Opnieuw zoeken