Museum Rotterdam

Collectie

Houten gepolychromeerd herinneringsplastiek uit de hal van de voormalige Gemeentebibliotheek aan de Nieuwemarkt

Beeld 1

Bekijk de collectie

Objectgegevens

titel Houten gepolychromeerd herinneringsplastiek uit de hal van de voormalige Gemeentebibliotheek aan de Nieuwemarkt
beschrijving Houten gepolychromeerd en verguld beeld afkomstig uit de hal van de voormalige Gemeentebibliotheek aan de Nieuwemarkt. De sculptuur is gemaakt in opdracht van de gemeentelijke commissie voor de beeldende kunst en in 1942 geplaatst in de hal. In 2015 is het beeld teruggekeerd naar de oorspronkelijke plek. De afgebeelde gebouwen en de koppen herinneren aan de Prinsenkerk en het Boterhuis die vroeger op de locatie van de bibliotheek stonden en verwijst eveneens naar de letterkundigen Heyman Dullaert, schilder en dichter, en Joachim Oudaan, schrijver, die in de Prinsenkerk begraven lagen.
herkomst Afkomstig uit de uitleenhal van de voormalig centrale bibliotheek aan de Nieuwemarkt 1. Gemaakt in opdracht van de gemeentelijke commissie voor de beeldende kunst. In januari 1942 geplaatst in de hal. Het kunstwerk herinnert aan de Prinsenkerk en het Boterhuis die vroeger op de locatie van de bibliotheek stonden en verwijst eveneens naar de dichters Heyman Dullaert en Joachim Oudaan die in de Prinsenkerk begraven lagen.
trefwoorden beeldhouwwerk
opschrift / merk Vz: "PRINSENKERK / Heiman Dullaert 1636 1684". Kz: "BOTERHAL".
vervaardiger Gerard Hèman (Duisburg 1914 - Rotterdam 1992)
plaats vervaardiging Nederland, Rotterdam
datering 1941
materiaal hout, verf
afmetingen (cm) hg 198,0 / br 47,0 / dp 40,0 / 50 kg (circa)
associatie gemeentebibliotheek, centrale bibliotheek, Joachim Oudaen, Oudaan, Heiman Dullaert, Dullaart, Prinsenkerk, Rotterdam, Stadscentrum, Stadsdriehoek, Nieuwemarkt, Gerard Heinrich Christoph August Héman, Phoenix
vorm & decoratie persoon, man, trapornament, kerk, koets, fauna, dier, zoogdier, paard, vogel, fabeldier, mythologisch dier, phoenix, feniks, figuur
inventarisnr. Museum Rotterdam 68162

Beeldrechten: Creative Commons by-sa licentie

Dit collectiestuk delen

Ziet u een fout in de omschrijving of heeft u aanvullende informatie over dit object? Laat het ons weten

Museum Rotterdam kan geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen.

Het museum is opgenomen in het Museumregister Nederland en volgt de officiële richtlijn voor museaal handelen zoals beschreven in de Ethische Code voor Musea. Om belangenconflicten te voorkomen mogen museummedewerkers geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen. Hiervoor kunt u een veilinghuis of taxateur raadplegen.

Opnieuw zoeken