Museum Rotterdam

Collectie

Rechthoekig geëmailleerd bord met gestileerde Duitse adelaar met in de klauwen een hakenkruis en daaronder “N.S.D.A.P.”

Beeld 1

Bekijk de collectie

Objectgegevens

titel Rechthoekig geëmailleerd bord met gestileerde Duitse adelaar met in de klauwen een hakenkruis en daaronder “N.S.D.A.P.”
beschrijving Rechthoekig geëmailleerd bord van de National Sozialistische Deutsche Arbeiter Partei. Witte voorzijde met zwarte decoratie en tekst en donkergrijze achterzijde; op iedere hoek een bevestigingsgat. Met een naar rechts kijkende, gestileerde Duitse adelaar met in de klauwen een hakenkruis omgeven door een eikenloofkrans.
herkomst Bord is door Rotterdamse politie in januari 1993 aangetroffen bij inspectie leegstaand pand Noordeinde 10-b in kranten gewikkeld in een kast.
trefwoorden informatiebord, informatievorm
opschrift / merk Voorzijde: "N.S.D.A.P.". Achterzijde op getypt briefje: "Op de hoek van de Aleida van Spangensingel en Jan van Gestellaan was tydens de oorlog een villa ingericht als Duitse school voor kinderen / direct by de capitulatie heb ik dit bord eraf gehaald / het kan een aandenken zyn aan de vier jaren Duitse bezetting en de hongerwinter / R. Willemse".
plaats vervaardiging Duitsland
datering 1940 - 1945
technieken geëmailleerd
materiaal onedel_metaal, email
afmetingen (cm) hg 49,5 / br 49,5 / dp 1,2
associatie Tweede Wereldoorlog, oorlog, nationaal socialisme, gelijkschakeling, onderwijs, les, jeugd, bezetting, bevrijding, vordering, Rotterdam, Hillegersberg-Schiebroek, Hillegersberg Noord, Aleid van Spangensingel, Jan van Gestellaan, informeren, gevel
vorm & decoratie flora, vogel, symbolisch dier, dier, swastika, hakenkruis, symbolisch object, blad, NSDAP
inventarisnr. Museum Rotterdam 68200

Beeldrechten: Creative Commons by-sa licentie

Dit collectiestuk delen

Heeft u vragen? Ziet u een fout? Of heeft u aanvullende informatie over dit object? Laat het ons weten

Museum Rotterdam kan geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen.

Het museum is opgenomen in het Museumregister Nederland en volgt de officiële richtlijn voor museaal handelen zoals beschreven in de Ethische Code voor Musea. Om belangenconflicten te voorkomen mogen museummedewerkers geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen. Hiervoor kunt u een veilinghuis of taxateur raadplegen.

Opnieuw zoeken