Museum Rotterdam

Collectie

Meerkleurig wandbord met opschrift “Aangeboden aan kapitein, officieren en scheepsgezellen van de ‘ALHENA’ door de gemeente Rotterdam”, “25 october 1927”

Beeld 1

Bekijk de collectie

Objectgegevens

titel Meerkleurig wandbord met opschrift “Aangeboden aan kapitein, officieren en scheepsgezellen van de ‘ALHENA’ door de gemeente Rotterdam”, “25 october 1927”
beschrijving Plat rond bord op standring, twee gaten in standring. Plat en rand bovenzijde: meloenvormig cartouche met tekst, omlijst door rythmisch en golvend lijnenspel dat de golven van de zee suggereert en tot op de rand doorloopt. Onder dit cartouche wapen van Rotterdam. Op de rand zijn tevens twee compartimenten aangebracht (boven en onder) waarbinnen tekst is gevat. Kleuren (onderglazuur): blauw, groen, oker, beige op wit/groenachtig fond.
herkomst Het stoomschip de S.S. Alhena (Kapitein Smoolenaars, Van Nievelt, Goudriaan & Co's Stoomvaart Maatschappij) redde op 25 october 1927 het zinkende Italiaanse schip Principessa Mafalda ter hoogte van de Abrolhos-eilanden bij de Braziliaanse kust. De terugkeer van de Alhena in Rotterdam op 6 januari 1928 werd een ware zegetocht. Exemplaren van het bord werden uitgereikt aan de bemanning en aan kapitein Smoolenaars.
trefwoorden sierbord, bord
opschrift / merk Plat: (binnen cartouche) "Aangeboden aan kapitein, officieren en scheepsgezellen van de 'ALHENA' door de gemeente Rotterdam", "25 october 1927". Rand: bovenaan "Voor opoffering en moed", onderaan "Principessa Mafalda". Bodem onderzijde: fabrieksmerk van De Porceleyne Fles (vaasje, "JT" aaneen geschreven, "Delft"), jaarmerk "AX", initialen van ontwerper/schilder A.P. Guerain "AG".
vervaardiger fabrikant: De Porceleyne Fles / ontwerp en schildering: A.P. Guerain
plaats vervaardiging Nederland, Delft
datering 1928
technieken gebakken, beschilderd, geglazuurd
materiaal keramiek, aardewerk, glazuur
afmetingen (cm) hg 2,9 / dm 25,4
associatie Rotterdam, heraldiek, Marine, scheepvaart, schipbreuk, redding, S.S. Alhena, Principessa Mafalda, H.G. Smoolenaars
vorm & decoratie wandbord, logo, beeldmerk, wapen, stadswapen
inventarisnr. Museum Rotterdam 7006

Beeldrechten: Creative Commons by-sa licentie

Dit collectiestuk delen

Ziet u een fout in de omschrijving of heeft u aanvullende informatie over dit object? Laat het ons weten

Museum Rotterdam kan geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen.

Het museum is opgenomen in het Museumregister Nederland en volgt de officiƫle richtlijn voor museaal handelen zoals beschreven in de Ethische Code voor Musea. Om belangenconflicten te voorkomen mogen museummedewerkers geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen. Hiervoor kunt u een veilinghuis of taxateur raadplegen.

Opnieuw zoeken