Museum Rotterdam

Collectie

Wandschotel met twee wapens en satyrhoofd, opschrift “M.v.E.V. 29.4.24” (geschenk ter gelegenheid van het afscheid van toneelspeelster Marie van Eijsden-Vink, 1864-1953)

Beeld 1

Bekijk de collectie

Objectgegevens

titel Wandschotel met twee wapens en satyrhoofd, opschrift “M.v.E.V. 29.4.24” (geschenk ter gelegenheid van het afscheid van toneelspeelster Marie van Eijsden-Vink, 1864-1953)
beschrijving Diepe ronde schotel op dubbele standring, twee gaten in buitenste standring waardoor ijzerdraad is vastgeknoopt. Plat: wapen van Rotterdam en wapenschild met bijenkorf. Beide elk kwartslag naar elkaar toe gekanteld, raken elkaar op één punt aan de bovenzijde. De driehoekige ruimte tussen deze wapens opgevuld met een satyrhoofd (baard en horens), blad- en stermotieven. Rand en ronding bovenzijde: lauwerkrans. Kleuren (onderglazuur): verschillende tinten groen en blauw, oker, bruin op gebroken wit fond. In het wapen van Rotterdam wit emaille bovenglazuur. Bord is geschonken door de firma Jungerhans ter gelegenheid van het afscheid van de toneelspeelster Marie van Eijsden-Vink. De afscheidsavond in 1924 vond plaats in de Grote Schouwburg.
trefwoorden sierbord, bord
opschrift / merk Plat: (banderol) "M.v.E.V. 29.4.24" (M.v.E.V. = toneelspeelster Marie van Eijsden-Vink). Bodem onderzijde: "Op uw afscheidsavond van de Familie Jungerhans", fabrieksmerk van Plateelbakkerij "Zuid-Holland" (poortje, "Gouda" en "Zuid-Holland"; onderglazuur).
vervaardiger fabrikant: Plateelbakkerij "Zuid-Holland"
plaats vervaardiging Nederland, Gouda
datering 1924
technieken gebakken, beschilderd, geglazuurd
materiaal keramiek, aardewerk, glazuur
afmetingen (cm) hg 6,2 / dm 35,8
associatie Rotterdam, Stadscentrum, Coolsingel, Jungerhans, Marie van Eijsden-Vink, toneel, theater, heraldiek, sieren, herinneren
vorm & decoratie wandbord, logo, beeldmerk, heraldisch object, wapen, stadswapen, bijenkorf, korf, mythologisch persoon, mythologisch dier
inventarisnr. Museum Rotterdam 7007

Beeldrechten: Creative Commons by-sa licentie

Dit collectiestuk delen

Ziet u een fout in de omschrijving of heeft u aanvullende informatie over dit object? Laat het ons weten

Museum Rotterdam kan geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen.

Het museum is opgenomen in het Museumregister Nederland en volgt de officiële richtlijn voor museaal handelen zoals beschreven in de Ethische Code voor Musea. Om belangenconflicten te voorkomen mogen museummedewerkers geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen. Hiervoor kunt u een veilinghuis of taxateur raadplegen.

Opnieuw zoeken