Museum Rotterdam

Collectie

Vijzel met “LOFT GODT VAN ALL”

Beeld 1

Bekijk de collectie

Objectgegevens

titel Vijzel met “LOFT GODT VAN ALL”
beschrijving Cilindrisch naar boven toe verwijdend lichaam opgebouwd uit brede ronde geprofileerde voet, wand met rondom twee decoratieve friezen, uitkragende bovenrand met opschrift. De scheiding tussen de decoratieve friezen wordt gevormd door een geprofileerde ribbel. Aan de wand zijn twee dolfijnenoren bevestigd. Decoratie bovenste fries: doorlopend motief van gestileerde bladeren, aan de onderkant afgesloten door een parelrandje. Decoratie onderste fries: twee keer herhaald hetzelfde motief van een vaas met drie bloemen geflankeerd door naakte vrouwenfiguren gezeten in acanthusranken die overgaan in een hoorn des overvloeds. Aan de onderkant wordt het fries afgesloten door een parelrandje.
herkomst Hoynck van Papendrecht vermeldt dat de schenker, J.L. Laverge Jr. wonende op de Honingerdijk in Rotterdam, de vijzel voor hfl. 15,- heeft gekocht van J.H. van Aalten.
trefwoorden vijzel, uitrusting
opschrift / merk In Latijnse majuskels meegegoten in de bovenrand "LOFT GODT VAN ALL", met interpucties bestaande uit een ruit (vier keer).
vervaardiger geelgieter
plaats vervaardiging Nederland, Deventer
datering 1604 - 1619
technieken gegoten
materiaal brons, tin?
afmetingen (cm) hg 14,5 / dm bovenrand 14,2 / dm voet 11,0 / 3 kg
associatie arbeid, metaalgieter, Rotterdam, gezondheidszorg, apotheek, malen
vorm & decoratie flora, blad, bloem, rank, persoon, vrouw, allegorisch object
inventarisnr. Museum Rotterdam 71518

Beeldrechten: Public domain

Dit collectiestuk delen

Ziet u een fout in de omschrijving of heeft u aanvullende informatie over dit object? Laat het ons weten

Museum Rotterdam kan geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen.

Het museum is opgenomen in het Museumregister Nederland en volgt de officiƫle richtlijn voor museaal handelen zoals beschreven in de Ethische Code voor Musea. Om belangenconflicten te voorkomen mogen museummedewerkers geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen. Hiervoor kunt u een veilinghuis of taxateur raadplegen.

Opnieuw zoeken