Museum Rotterdam

Collectie

Bronzen vijzel en stamper, met ernstige brandschade door bombardement 1940

Beeld 1

Bekijk de collectie

Objectgegevens

titel Bronzen vijzel en stamper, met ernstige brandschade door bombardement 1940
beschrijving Cilindrisch naar boven toe verwijdend lichaam opgebouwd uit ronde voet met oplopende profielranden, gladde wand met in het midden geprofileerde ribbel, uitkragende bovenrand. Ribbel op overgang middendeel en uitkraging. Op voet, wand en uitkraging rondom evenwijdig uitgestoken lijntjes. Stamper: steel met aan uiteinde peervormige verbreding (aan andere kant vervormd).
herkomst De gemeente-apotheek in Rotterdam (1603-1993) maakte vanaf 1938 tot de privatisering deel uit van de G.G. en G.D. (later GGD) van de gemeente Rotterdam. In 1940 werd het pand van de gemeente-apotheek op de Hoogstraat tijdens het bombardement verwoest. Uit de puinhopen zijn volgens de bronnen alleen enkele vijzels gered. In 1941 werd een nieuwe apotheek betrokken in het Gebouw voor de Volksgezondheid aan de Baan (en later Schiedamsedijk). Rond 1993 werd de instelling geprivatiseerd.
trefwoorden vijzel, stamper, uitrusting
plaats vervaardiging Nederland
datering 1750 - 1800
technieken gegoten
materiaal brons
afmetingen (cm) vijzel: hg 11,7 / dm bovenrand 16,0 / dm voet 10,0 / stamper: hg 13,0 / dm verbreding 3,1 / dm steel 1,7 / a+b: 3 kg
associatie arbeid, bombardement, oorlog, Tweede Wereldoorlog, malen, gezondheidszorg, volksgezondheid, apotheek, gemeente-apotheek, stadsapotheek, GGD, G.G. en G.D., Rotterdam, Stadscentrum, Stadsdriehoek, Hoogstraat, Baan, Schiedamsedijk, Gebouw voor de Volksgezondheid
vorm & decoratie mortier
inventarisnr. Museum Rotterdam 71525-A-B

Beeldrechten: Public domain

Dit collectiestuk delen

Ziet u een fout in de omschrijving of heeft u aanvullende informatie over dit object? Laat het ons weten

Museum Rotterdam kan geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen.

Het museum is opgenomen in het Museumregister Nederland en volgt de officiƫle richtlijn voor museaal handelen zoals beschreven in de Ethische Code voor Musea. Om belangenconflicten te voorkomen mogen museummedewerkers geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen. Hiervoor kunt u een veilinghuis of taxateur raadplegen.

Opnieuw zoeken