Museum Rotterdam

Collectie

Bronzen luiklok afkomstig uit het Oudemannenhuis

Beeld 1

Bekijk de collectie

Objectgegevens

titel Bronzen luiklok afkomstig uit het Oudemannenhuis
beschrijving Klok opgebouwd uit slagring met fries, faussure (= overgang van slagring naar flank) met ribbels, flank met twee afbeeldingen en bovenaan fries, gladde schouder. Op de kop een kroon gevormd door zes armen die aansluiten op een beugel in het midden. In de beugel een gat waardoor een ijzeren luidas is gestoken. Op de middenflank een meegegoten ovaal embleem waarin afgebeeld de tronende Maria met het Christuskind op de arm. Aan de andere zijde van de klok een afbeelding van Christus aan het kruis. Links van het kruis een geknielde biddende man met een bidsnoer in zijn handen (mogelijk de schenker van de klok). Rechts van het kruis een gevierendeeld heraldisch wapen. In de vlakken rechts onder en links boven een naar links kijkende, op de achterpoten gezeten leeuw. In de vlakken links onder en rechtsboven zijn kruizen afgebeeld. Boven het schild, als helmteken, een kroon (?) met parelrandje. De armen van de kroon komen samen in de top. Op de kroon een pluim.
herkomst Oudemannenhuis aan de Hoogstraat, Rotterdam.
trefwoorden luiklok, klok, geluidsmiddel
opschrift / merk Meegegoten in het fries op de bovenflank: "HANS FREI 3V .EMPTEN HAT MICH GOSENS", afgesloten door een bladmotief en met interpuncties in de vorm van een ruit (zeven keer). Onder het embleem met tronende Maria: "1574". Meegegoten in het fries op de slagring: "SANCTA MARIA ORAPRONOBIS VIRGO ... IA IACOBUS ALGEIER EO TEMPORE ANUS IBIDEM", afgesloten door een bladmotief en met interpuncties in de vorm van een ruit (acht keer). Vertaling Latijn: Heilige Maria bid voor ons Maagd ... ia Jacobus Algeier in dit jaar en op dezelfde plaats.
vervaardiger geelgieter: Hans Frei
plaats vervaardiging Duitsland, Emden?
datering 1574
technieken gegoten
materiaal brons, ijzer
afmetingen (cm) hg (met kroon) circa 54,0 / dm lip 57,0 / dm schouder 30,0 / circa 100 kg
associatie metaalgieter, Rotterdam, Stadscentrum, Stadsdriehoek, Hoogstraat, Noord, Oude Noorden, Gerard Scholtenstraat, oudemannenhuis, Heiligegeesthuis, Heilige Geesthuis, oude mannenhuis, heraldiek, communicatie, geluid, Jezus, Christus
vorm & decoratie mythologisch persoon, man, vrouw, kruis, wapen, fauna, dier
inventarisnr. Museum Rotterdam 71547

Beeldrechten: Public domain

Dit collectiestuk delen

Ziet u een fout in de omschrijving of heeft u aanvullende informatie over dit object? Laat het ons weten

Museum Rotterdam kan geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen.

Het museum is opgenomen in het Museumregister Nederland en volgt de officiƫle richtlijn voor museaal handelen zoals beschreven in de Ethische Code voor Musea. Om belangenconflicten te voorkomen mogen museummedewerkers geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen. Hiervoor kunt u een veilinghuis of taxateur raadplegen.

Opnieuw zoeken