Museum Rotterdam

Collectie

Sierkanon, ofwel signaalkanonnetje

Beeld 1

Vorig object Terug naar zoekresultaten Volgend object

Objectgegevens

titel Sierkanon, ofwel signaalkanonnetje
beschrijving Voorlaadkanonnetje (A) op affuit (B). Vanaf de achterzijde: Platronde knop, in het midden hoog gewelfd (de druif), aansluitend op gladde achterzijde loop. Kulas met opschrift en cijfer, profielbanden waartussen eenmaal motief van een klaverblad. In midden van klaverbladmotief rond zundgat. Eerste tappenstuk, familie-wapen in cartouche van rolwerk en ranken. Tweede tappenstuk, bovenop twee handvatten in de vorm van dolfijnen, aan de zijkanten ronde tappen. Voorste loopdeel, embleem van de Admiraliteit op de Maze in cartouche. Tromp, cilindrisch verwijdend met naar binnen zwenkende monding. Op overgangen van eerste tappenstuk naar tweede tappenstuk en van tweede tappenstuk naar voorste loopdeel, aflopende profielbanden. Rondom familie-wapen en om de handvatten en het embleem: gematteerde rechthoekige vlakken. Wapen op eerste tappenstuk: driemaster met in iedere mast een vlag. Op de voorplecht en het achtersteven eveneens vlaggen. Bovenin de cartouche een helm met daarboven als helmteken eenzelfde soort schip als in het wapen is afgebeeld. Embleem op voorste loopdeel: Cartouche met bovenin een vijfpuntige kroon, de punten van de kroon eindigen in bloemen. In de cartouche een embleem van gekruiste ankers waartussen de hoofdletters "AOM" (Admiraliteit op de Maze).
trefwoorden sierkanon, signaalkanon, kanon
opschrift / merk Kulas "IOHANNES SPECHT ROTTERDAM 1740". Op de kulasband: "53". In embleem op voorste loopdeel de letters "AOM" (Admiraliteit op de Maze).
vervaardiger geelgieter: Johannes Specht (1699 - 1763)
plaats vervaardiging Nederland, Rotterdam
datering 1740
technieken gegoten, geboord
materiaal brons
afmetingen (cm) lg 65,0 / dm loop 10,0 / kleinste dm loop 6,3 / dm druif 4,5 / dm ziel 3,1 / br over de tappen 13,5 / dm tappen 3,1 / lg druif tot tappen 30,0
associatie Rotterdam, metaalgieter, Admiraliteit op de Maze, schieten, afvuren, communicatie
vorm & decoratie boot, schip, zeilschip, zeilboot, vaartuig, vervoermiddel, ceremonieel object, flora, bloem
inventarisnr. Museum Rotterdam 71549-2.A

Beeldrechten: Public domain

Dit collectiestuk delen

Ziet u een fout in de omschrijving of heeft u aanvullende informatie over dit object? Laat het ons weten

Museum Rotterdam kan geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen.

Het museum is opgenomen in het Museumregister Nederland en volgt de officiƫle richtlijn voor museaal handelen zoals beschreven in de Ethische Code voor Musea. Om belangenconflicten te voorkomen mogen museummedewerkers geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen. Hiervoor kunt u een veilinghuis of taxateur raadplegen.

Opnieuw zoeken