Museum Rotterdam

Collectie

Sierkanon, ofwel signaalkanonnetje, op veldaffuit

Beeld 1

Bekijk de collectie

Objectgegevens

titel Sierkanon, ofwel signaalkanonnetje, op veldaffuit
beschrijving Voorlaadkanonnetje (A) op affuit. Vanaf de achterzijde: pijnappelvormige knop aansluitend op met bladeren gedecoreerde achterzijde loop. Kulas met opschrift en profielbanden waartussen rond zundgat. Aan weerszijden van het zundgat een oog. Eerste tappenstuk, heraldisch wapen en jaartal. Tweede tappenstuk, bovenop twee handvatten in de vorm van dolfijnen, aan de zijkanten ronde tappen. Voorste loopdeel, op overgang naar tweede tappenstuk en op overgang naar tromp twee decoratieve friezen. Tromp, bolvormig geprofileerd met naar binnen zwenkende monding. Wapen op eerste tappenstuk (links en rechts vanuit de positie van de wapendrager beschreven): Drie naar rechts kijkende vogels, twee in de bovenste helft van het wapen en een iets grotere in de onderste helft. Boven het wapen een koordmotief, onder twee lovertjes. Decoratie buitenste twee friezen op voorste loopdeel: Acanthusranken waarvan de voluten eindigen in bloemen. Decoratie overige twee friezen op voorste loopdeel: gestileerd bladmotief. Veldaffuit (B): Model affuit opgebouwd uit as met spaakwielen en onderstel van het kanon. De as tussen de wielen is gemaakt van ijzer. De wielen zelf zijn vervaardigd uit met koper beslagen hout. Het onderstel bestaat uit twee langwerpige zijstukken die door middel van drie dwarsbalkjes met elkaar verbonden zijn. Twee van deze balkjes dienen ter ondersteuning van het kanon. De zijstukken zijn in het midden naar beneden geknikt, het onderstel rust op de as tussen de wielen en op de grond. Ter hoogte van de wielas bevinden zich in de zijstukken half-cirkelvormige uithollingen, de zogenoemde tappannen, bedoeld om de tappen van het kanon in te plaatsen. Over de tappannen scharnierende tappandeksels die door middel van een pennetje gesloten kunnen worden. De pennetjes zijn met behulp van kettinkjes aan de zijstukken van het onderstel bevestigd. Net als de wielen is het onderstel plaatselijk met koper beslagen. Aan de uiteinden van de zijstukken zijn koperen haken bevestigd.
herkomst collectie Dr. F. Mennheimer
trefwoorden sierkanon, signaalkanon, kanon
opschrift / merk Op de kulas: ". CORNELIS . OUDEROGGE . FECIT . ROTTERDAM ." (Cornelis Ouderogge heeft (mij) gemaakt). Op de kulasband "41 1/2". Onder het heraldische wapen op het eerste tappenstuk het jaartal "1671".
vervaardiger geelgieter: Cornelis Ouderogge (1599 of 1600-1672)
plaats vervaardiging Nederland, Rotterdam
datering 1671
technieken gegoten, geboord
materiaal brons, hout, ijzer, metaal
afmetingen (cm) lg 64,0 / dm loop 10,0 / kleinste dm loop 5,5 / dm druif 3,3 / dm ziel 2,8 / br over de tappen 13,5 / dm tappen 2,8 / affuit b: lg onderstel 75,5 / dm wielen 30,0 / lg wielas 41,0
associatie metaalgieter, schieten, afvuren, militaria, communicatie, Rotterdam
vorm & decoratie flora, blad, bloem, rank
inventarisnr. Museum Rotterdam 71621-1.A-B

Beeldrechten: Public domain

Dit collectiestuk delen

Ziet u een fout in de omschrijving of heeft u aanvullende informatie over dit object? Laat het ons weten

Museum Rotterdam kan geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen.

Het museum is opgenomen in het Museumregister Nederland en volgt de officiƫle richtlijn voor museaal handelen zoals beschreven in de Ethische Code voor Musea. Om belangenconflicten te voorkomen mogen museummedewerkers geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen. Hiervoor kunt u een veilinghuis of taxateur raadplegen.

Opnieuw zoeken