Museum Rotterdam

Collectie

Gouden snuifdoos

Beeld 1

Bekijk de collectie

Objectgegevens

titel Gouden snuifdoos
beschrijving Plat rechthoekig, gouden snuifdoos met scharnierend deksel, in roodlederen foedraal (C). Met bijbehorende handgeschreven brief met zegel, gedateerd januari 1812, gericht aan Jan Havelaar (Rotterdam), geschreven door Anthoinette Kuyl (B). Bovenzijde deksel: langs zijkanten een lussenrand met acanthusblad, binnen een rechthoek van zeer fijne filetrand een geguillocheerde ondergrond met patroon van ruiten, waarop een liggend ovaal gevuld met zeer fijne ovale lijnen, daarbinnen een tweede, kleinere rechthoek van gladde rand en kabelbiesje, waarbinnen een voorstelling van Charon in een dodenbootje op de rivier de Styx op gestampte ondergrond. Details voorstelling: op voorsteven roeiboot een ramskop, Charon gevleugeld en met haarband afgebeeld, de mast bestaat uit een omhooggezette zeis waaraan een gevleugelde zandloper is bevestigd en een bazuin. Charons passagier is een gevleugelde putto (mogelijk de ziel) die een fakkel in het rivierwater dooft. Voor- en achterwand doos: golvend lint met afwisselend staand en hangend acanthusblad, zijwanden.
herkomst Laatst bekende eigenaar: Jan Havelaar in 1812.
trefwoorden snuifdoos, houder
opschrift / merk Bodem en deksel binnenzijde: - "18K"; - meesterteken "SC" gekroond; - kleine bolletjes in cartouche.
plaats vervaardiging Zwitserland, Genève?
datering 1790 - 1810
materiaal metaal, zilver, goud
afmetingen (cm) hg 1,0 / br 8,5 / dp 6,0 / 90 gram
associatie Anthony Kuyl, Kuijl, Anthonetta, Stichting van Kuijl´s Fundatie, Jan Havelaar, Rotterdam, Cornelia Soetens, Adriaan Kuyl, snuiven, opslaan, tabak, tabaksdoos
vorm & decoratie flora, blad, mythologisch persoon, persoon, man, figuur, putto, vervoermiddel, vaartuig, schip, boot
inventarisnr. Museum Rotterdam 72517-A

Beeldrechten: Public domain

Dit collectiestuk delen

Ziet u een fout in de omschrijving of heeft u aanvullende informatie over dit object? Laat het ons weten

Museum Rotterdam kan geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen.

Het museum is opgenomen in het Museumregister Nederland en volgt de officiële richtlijn voor museaal handelen zoals beschreven in de Ethische Code voor Musea. Om belangenconflicten te voorkomen mogen museummedewerkers geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen. Hiervoor kunt u een veilinghuis of taxateur raadplegen.

Opnieuw zoeken