Museum Rotterdam

Collectie

Hoogtezon, “Philips Ultraphil”, in doos met gebruiksaanwijzing en zonnebril

Beeld 1
Beeld 2
Beeld 3

Bekijk de collectie

Objectgegevens

titel Hoogtezon, “Philips Ultraphil”, in doos met gebruiksaanwijzing en zonnebril
beschrijving De langwerpig, rechthoekige doos voor de Ultraphillamp is beplakt met veelkleurige voorstellingen van deze lamp. De forse (gloei-)lamp heeft een rood venster verloopt conisch naar de bajonetsluiting voor de fitting. De gloeilamp is beschermd door een conische kooi die samengesteld is door staafjes. Op de kooi een schildje met het merk van Philips. De kooi is door middel van een sleutel verstelbaar ten opzichte van de voet. Deze bestaat uit een rechte buis die later als voetstuk rond gebogen is. Wit snoer en dito stekker. De reservelamp, is identiek aan de eerder genoemde; echter het venster van deze is melkwit. De hoge vierkante doos is aan twee zijden bedrukt met de stralen producerende lamp; de twee andere zijden zijn geïllustreerd met personen die een ongemak aan een of ander lichaamsdeel hebben; de afbeeldingen zijn uitgevoerd in de kleuren wit, blauw en rood. De oogbeschermer bestaat uit twee 'schaaltjes' die onderling met dun zwart elastiek verbonden zijn en waarmee ook de beschermer om het hoofd klemt. De gebruiksaanwijzing is een oblong boekje waarop de kaft een vrouwenhoofd de bestraling van de lamp ondergaat.
trefwoorden hoogtezon, lamp, verlichtingsmiddel
opschrift / merk Op de doos van het apparaat: "Philips Ultraphil, made in Holland, Kl 2800 N / 03 220-230v.". Op de doos van de reservelamp: "Philips. infraphil, 220-230 v 150 w B 22d-3, Typ. 13373f/ 479, Made in Holland.".
vervaardiger fabrikant: Philips
plaats vervaardiging Nederland, Eindhoven
datering 1952 - 1956
materiaal metaal, glas, kunststof, karton, papier, elastiek
afmetingen (cm) in doos: hg 25,0 / br 33,5 / dp 18,5
associatie zonnen, medisch handelen, spierpijn
inventarisnr. Museum Rotterdam 72744-A-F

Beeldrechten: Creative Commons by-sa licentie

Dit collectiestuk delen

Ziet u een fout in de omschrijving of heeft u aanvullende informatie over dit object? Laat het ons weten

Museum Rotterdam kan geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen.

Het museum is opgenomen in het Museumregister Nederland en volgt de officiële richtlijn voor museaal handelen zoals beschreven in de Ethische Code voor Musea. Om belangenconflicten te voorkomen mogen museummedewerkers geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen. Hiervoor kunt u een veilinghuis of taxateur raadplegen.

Opnieuw zoeken