Museum Rotterdam

Collectie

Plafondstuk voorstellende “De Faam”

Beeld 1

Bekijk de collectie

Objectgegevens

titel Plafondstuk voorstellende “De Faam”
beschrijving Plafondstuk. Olieverf op doek, staand formaat; de hoeken later schuin afgesneden maar bij restauratie in 1999/2000 aangevuld; waarschijnlijk ook aan bovenrand afgesneden. Voorstelling: binnen een geschilderde lijst een personificatie van de Faam, vliegend in een wolkenlucht, met een bazuin in de rechterhand, een lauwerkrans in de linkerhand; in de rechter benedenhoek twee verschrikt opkijkende kindertjes of putti, met links van hen bloemen. Trompe l'oeil effect, waarbij de geschilderde lijst aan de onderzijde van het doek een balustrade lijkt; door de sterke schaduwen wordt deze optische illusie versterkt.
herkomst Geschilderd voor het zijsalet van het huis van Nicolaes Flinck aan de Hoogstraat (Rotterdam), nadat Van der Werff de geschilderde decoraties van Gerard Lairesse in het huis van Philip de Flines in Amsterdam had gezien.
trefwoorden schilderij, beeldmateriaal
vervaardiger Adriaen van der Werff (Kralingen 1659 - Rotterdam 1722)
plaats vervaardiging Nederland, Rotterdam
datering 1692
materiaal olieverf, hout
afmetingen (cm) hg 213,0 / br 163,0 / dp 3,0
associatie Rotterdam, Stadscentrum, Stadsdriehoek, Hoogstraat, plafondstuk, geschilderde decoratie, Nicolaes Flinck, Kralingen
vorm & decoratie wolk, lucht, hand, krans, persoon, allegorisch persoon, vrouw, kind, flora, bloem, muziekinstrument, blaasinstrument
inventarisnr. Museum Rotterdam 73260

Beeldrechten: Public domain

Dit collectiestuk delen

Ziet u een fout in de omschrijving of heeft u aanvullende informatie over dit object? Laat het ons weten

Museum Rotterdam kan geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen.

Het museum is opgenomen in het Museumregister Nederland en volgt de officiƫle richtlijn voor museaal handelen zoals beschreven in de Ethische Code voor Musea. Om belangenconflicten te voorkomen mogen museummedewerkers geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen. Hiervoor kunt u een veilinghuis of taxateur raadplegen.

Opnieuw zoeken