Museum Rotterdam

Collectie

Donkerblauw fluwelen vaandel met applicaties, oranje embleem, “NCVB afd. Oud-Mathenesse Uw Licht - Het Licht”, goudband en goudfranje

Beeld 1

Bekijk de collectie

Objectgegevens

titel Donkerblauw fluwelen vaandel met applicaties, oranje embleem, “NCVB afd. Oud-Mathenesse Uw Licht - Het Licht”, goudband en goudfranje
beschrijving Vaandel in de vorm van een staande rechthoek, onderaan uitlopend in een punt. Het gehele vaandel is van diep donkerblauw fluweel. Langs de gehele buitenrand is een smal goudband passement opgestikt. Aan de bovenrand zijn drie brede lussen bevestigd, met breed goudband bedekt, die dienen als ophanglussen voor het vaandel aan de dwarslat van de vaandelstok. Centraal op het vaandel een applicatie van een oranje cirkel die is verdeeld in vier parten door middel van een in kruisvorm opgestikt goudpassement. Dit loopt ook langs de buitenrand van de cirkel. In de cirkel zijn de letters N.C.V.B. aangebracht. In ieder part één letter, te beginnen linksboven, dan rechtsboven, daarna linksonder en als laatste rechtsonder. Geheel bovenaan, in het midden is een vijfpuntige zilverwitte ster geappliqueerd. De ster straalt uit in 17 stralen. Tussen de ster en de cirkel staat in blokletters op een gebogen lijn de tekst "UW LICHT - HET LICHT" geappliqueerd in gouddraad. Onder de cirkel staan in grote geelgouden kapitalen de woorden "OUD-MATHENESSE" en "ROTTERDAM" onder elkaar geappliqueerd. Langs de onderrand van het vaandel een rand met goudkleurige franje in fijne goudbouillons. De achterzijde van het vaandel is gevoerd met een blauwe keper. Aan de achterzijde zit een band met een gespsluiting om het vaandel aan de stok te bevestigen. Op die band zijn de ateliergegevens geborduurd. Op het vaandel zijn twee medailles gespeld. De bovenste hangt aan een breed donkergroen fluwelen draagband, de onderste hangt aan een brede blauwe zijdesatijnen draagband. Beide medailles zijn metalen oranje cirkels met de letters NCVB, zoals ook op het vaandel geappliqueerd.
trefwoorden vaandel, informatievorm
opschrift / merk Geborduurd op vaandel: " UW LICHT - HET LICHT / NCVB / AFD. / OUD-MATHENESSE / ROTTERDAM". Merk: "C.M. van Diemen / Dordrecht / Vaandels - Vlaggen".
vervaardiger C.M. van Diemen
plaats vervaardiging Nederland, Dordrecht
datering 1950 - 1960
materiaal fluweel, zijde, metaal, plastic, kunststof
afmetingen (cm) hg 124,0 / br 83,0
associatie Rotterdam, vereniging, vrouw, Oud-Mathenesse, NCVB, Nederlandse Christelijke Vrouwenbond
vorm & decoratie ster, straal
inventarisnr. Museum Rotterdam 73454-A

Beeldrechten: Creative Commons by-sa licentie

Dit collectiestuk delen

Ziet u een fout in de omschrijving of heeft u aanvullende informatie over dit object? Laat het ons weten

Museum Rotterdam kan geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen.

Het museum is opgenomen in het Museumregister Nederland en volgt de officiële richtlijn voor museaal handelen zoals beschreven in de Ethische Code voor Musea. Om belangenconflicten te voorkomen mogen museummedewerkers geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen. Hiervoor kunt u een veilinghuis of taxateur raadplegen.

Opnieuw zoeken