Museum Rotterdam

Collectie

Cliché van foto uit mei 1940 van de gedeeltelijk verwoeste Laurenskerk, met middenvoor een man, met de tekst “Rotterdam Groote Kerk”

Beeld 1

Bekijk de collectie

Objectgegevens

titel Cliché van foto uit mei 1940 van de gedeeltelijk verwoeste Laurenskerk, met middenvoor een man, met de tekst “Rotterdam Groote Kerk”
beschrijving Cliché foto Groote Kerk in puin met alleen de toren nog staand en met middenvoor vanaf de middel een manspersoon met de rug naar de fotograaf en een boomtak in de rechterhoek.
herkomst De heer W. Struik werkte als chemograaf in 1940-1945 bij Chemigrafia. Een onbekende fotograaf benaderde de mentor van de heer Struik (de heer J. de Groot, die huisvriend van de familie Struik was), om van zijn foto's cliché's te maken. De Groot maakte 's avonds na werktijd 'als overwerk' met Struik (destijds 17 jaar oud) de cliché's voor spertijd in februari 1943. Er zijn er circa 60 geweest. Struik maakte de afdrukken op stencils, waarvan er twaalf op één blad konden. De oplage was enkele honderden. In twee tot drie maanden is de oplage gedrukt. Deze werd door Struik gebracht naar adressen in Amsterdam, die gecodeerd werden doorgegeven (onder meer naar Schalkburgerstraat 9, Amsterdam; een Joodse middenstandsbuurt in Transvaalwijk). Struik maakte ook stempels en persoonsbewijzen waarvan de cliche's bij Chemigrafia werden gemaakt. Hij begon met verzetswerk nadat Joods personeel op een zekere dag niet meer op de zaak kwam. De aan Museum Rotterdam geschonken cliché's en foto´s bewaarde hij onder vloer van zijn huis.
trefwoorden drukplaat, cliché, drukkersuitrusting
opschrift / merk "Rotterdam Groote Kerk"
vervaardiger Clichéfabriek Chemigrafia
plaats vervaardiging Nederland, Amsterdam, Pijlsteeg 6
datering 1943
technieken chemografisch
materiaal zink
afmetingen (cm) hg 6,4 / br 8,4 / dp 0,2
associatie arbeid, Rotterdam, Stadscentrum, Stadsdriehoek, Grotekerkplein, Laurenskerk, Tweede Wereldoorlog, oorlog, bombardement, verzet, illegaliteit
vorm & decoratie cliché, informatievorm, kerk, figuur, man
inventarisnr. Museum Rotterdam 73466

Beeldrechten: Creative Commons by-sa licentie

Dit collectiestuk delen

Ziet u een fout in de omschrijving of heeft u aanvullende informatie over dit object? Laat het ons weten

Museum Rotterdam kan geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen.

Het museum is opgenomen in het Museumregister Nederland en volgt de officiële richtlijn voor museaal handelen zoals beschreven in de Ethische Code voor Musea. Om belangenconflicten te voorkomen mogen museummedewerkers geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen. Hiervoor kunt u een veilinghuis of taxateur raadplegen.

Opnieuw zoeken