Museum Rotterdam

Collectie

Glas-in-loodraam voormalige Oranjeboom Brouwerij, Nassaukade te Rotterdam

Beeld 1

Bekijk de collectie

Objectgegevens

titel Glas-in-loodraam voormalige Oranjeboom Brouwerij, Nassaukade te Rotterdam
beschrijving Rechthoekig raam met gelige achtergrond. In de linkerbovenhoek en zittende adelaar. In de rechterbovenhoek de dood, afgebeeld als een rustend geraamte met een zeis. Onderaan de tekst in witte letters. In het midden, binnen het uitgerekte ovaal: boven een onnatuurlijk gevormde boom drie vogels. De boom is voorzien van zeven 'medaillons', daarin zijn ondermeer een bierglas, een bierfles, een bierglas op voet en een rij biervaten te zien. Onderin het 'ovaal' de rivier, een stoombootje, een kade. Op de kade en vrachtauto met biervaten links van de boom. Rechts een paard en wagen met biervaten en voerman. Daarachter een huizenrij, langs de Maas. Daar bovenuit De Hef en de Laurenstoren.
herkomst Raam zat in het kantoorgebouw tussen 1e en 2e verdieping in het trappenhuis. Het kwam in de plaats van een bestaand raam.
trefwoorden glas-in-loodraam, venster, gebouwonderdeel, beeldmateriaal
opschrift / merk Op lint in de boom: "1940 d' Oranjeboom 1945". Onderaan: "Tegen stage onheilsdreiging / Menschenroof en hongersnood / Was 't D 'Oranjeboom die steeds weer / Ons, de werkers schutse bood". Gesigneerd: "Pieter den Besten", "E. Warffemius".
vervaardiger ontwerp: Pieter den Besten (Rotterdam 1894 - Rotterdam 1972) / glazenier: Evarardus F.C. Warffemius (Delft 1885 - Rotterdam 1969)
plaats vervaardiging Nederland, Rotterdam
datering 1945
technieken gebrandschilderd, gesoldeerd
materiaal glas, lood, metaal
afmetingen (cm) hg 222,0 / br 126,0 / dp 3,5
associatie Rotterdam, Feijenoord, Nassaukade, Tweede Wereldoorlog, oorlog, onderduiker, verzet, stadsgezicht, topografie, de Hef, Laurenskerk, bier, brouwerij, Oranjeboom
vorm & decoratie glas-in-lood
inventarisnr. Museum Rotterdam 73658

Beeldrechten: Creative Commons by-sa licentie

Dit collectiestuk delen

Ziet u een fout in de omschrijving of heeft u aanvullende informatie over dit object? Laat het ons weten

Museum Rotterdam kan geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen.

Het museum is opgenomen in het Museumregister Nederland en volgt de officiƫle richtlijn voor museaal handelen zoals beschreven in de Ethische Code voor Musea. Om belangenconflicten te voorkomen mogen museummedewerkers geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen. Hiervoor kunt u een veilinghuis of taxateur raadplegen.

Opnieuw zoeken