Museum Rotterdam

Collectie

Bronzen sculptuur ‘De Lastdrager’, met oorkonde

Beeld 1
Beeld 2

Vorig object Terug naar zoekresultaten Volgend object

Objectgegevens

titel Bronzen sculptuur ‘De Lastdrager’, met oorkonde
herkomst De directeur van Pakhuismeesteren, schenker van de sculptuur, kreeg deze verkleinde uitvoering. Het grote exemplaar is geplaatst in een hoekgevel van het pakhuispand De Eersteling van Pakhuismeesteren, hoek Rijnhaven, als symbool van de voltooiing van de wederopbouw van de tankinstallatie aan de eerste Petroleumhaven, het gereedkomen van het complex van pakhuispanden 'Celebes', 'Borneo', 'Java' en 'Sumatra' aan de Wilhelminakade en de gedeeltelijke vernieuwing van 'De Eersteling' aan de Rijnhaven, alle van Pakhuismeesteren. Het beeld werd door burgemeester P.J. Oud onthuld op 2 september 1950. 'De Eersteling' is gesloopt en het beeld is overgebracht naar het Industrieterrein Waalhaven Z.Z., daar staat het voor het pand van het C. Steinweg Handelsveem. In 2014 is een replica geplaatst op het Van der Vormplein, dichtbij de oorspronkelijke plek.
trefwoorden beeldhouwwerk, beeldmateriaal, modello, model
opschrift / merk Op metalen plaatje voorzijde sokkel: "1940 - 1950 / Wat zinloos werd vernield / Door 't laffe krijgsgeweld / Is tot deez' laatsten steen / Met gode's hulp hersteld". Achterzijde gesigneerd: "HAN REHM".
vervaardiger Han Rehm (Rotterdam 1908 - Rotterdam 1970) / bronsgieterij: A. Binder?
plaats vervaardiging Nederland, Rotterdam
datering 1950
materiaal brons, marmer, steen, metaal, papier
afmetingen (cm) hg 38,0 / br 17,0 / dp 14,5
associatie oorlog, Tweede Wereldoorlog, wederopbouw, zakkendrager, Rotterdam, Feijenoord, Rijnhaven, Waalhaven, Parmentierplein, Van der Vormplein, Wilhelminapier, burgemeester, P.J. Oud, Aboutaleb, Pakhuismeesteren, bedrijf, handel, haven, De Monchy, Steinweg, logo, beeldmerk
vorm & decoratie lastdrager, zakkendrager, miniatuur
inventarisnr. Museum Rotterdam 73986-A-B

Beeldrechten: Creative Commons by-sa licentie

Dit collectiestuk delen

Ziet u een fout in de omschrijving of heeft u aanvullende informatie over dit object? Laat het ons weten

Museum Rotterdam kan geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen.

Het museum is opgenomen in het Museumregister Nederland en volgt de officiƫle richtlijn voor museaal handelen zoals beschreven in de Ethische Code voor Musea. Om belangenconflicten te voorkomen mogen museummedewerkers geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen. Hiervoor kunt u een veilinghuis of taxateur raadplegen.

Opnieuw zoeken