Museum Rotterdam

Collectie

Portret van Adrianus Cornelis Oudorp (1736-1809) en Catharina Maria de Monté (1746-1801)

Beeld 1
Beeld 2

Vorig object Terug naar zoekresultaten Volgend object

Objectgegevens

titel Portret van Adrianus Cornelis Oudorp (1736-1809) en Catharina Maria de Monté (1746-1801)
beschrijving Liggend rechthoekig portret van een man en een vrouw, voorstellende Adrianus Cornelis Oudorp, handelaar in wijn en gedestilleerd, en zijn echtgenote Catharina Maria de Monté. In de deuropening 'Kaatje', kamenier en dienstbode Trijntje de Bliek. Pendule met hoorn des overvloeds, dolfijn en bekroond door Fortuna met bollend zeil en mercuriusstaf (verwijzend naar handelsfortuin van Oudorp) op het buffet. Op tafel een inktstel, kluwenmandje, breiwerk met naalden, schrijflessenaar. Op taboeret rieten fruitmand met druiven, ananas, perziken en rozen, waaruit de vrouw een perzik heeft gepakt, in de rechterhand van de vrouw een kleinere mand met druiven en andere vruchten. Vergulde lijst, geprofileerd, buitenste rand met decoraties, twee parellijsten.
herkomst Via Lucretia de Monté, dochter van Johan Philip Monté en Maria Magdalena de Joncheere, vererfd in de familie Verloren die het stuk aan het Westfries Museum legateerde.
trefwoorden portret, schilderij, beeldmateriaal
opschrift / merk Vz linksonder, gesigneerd en gedateerd: "N. Muys P / A 1800". Kz op groot etiket in handschrift: "Anno 1800 / Adrianus Cornelis Oudorp / Oud 61 jaar / Catharina Maria de Monté / Oud 51 jaar / Overleden 25 april 1801.".
vervaardiger Nicolaes Muys (Rotterdam 1740 - Rotterdam 1808)
plaats vervaardiging Nederland, Rotterdam
datering 1800
materiaal hout, olieverf
afmetingen (cm) paneel: hg 52,0 / br 65,0 / lijst: hg 65,5 / br 79,0 / dp 6,0
associatie Rotterdam, Nicolaas Muijs, Lodewijk XVI, Louis XVI, Louis Seize
vorm & decoratie ganzenveer, brief, lessenaar, inktstel, zilver, kluwenmand, breiwerk, fruitmand, stoel, ronde tafel, buffet, tafelklok, dienstbode, ganglamp, interieur, klok, uurwerk, persoon, man, vrouw
inventarisnr. Museum Rotterdam 74024-A-B

Beeldrechten: Public domain

Dit collectiestuk delen

Ziet u een fout in de omschrijving of heeft u aanvullende informatie over dit object? Laat het ons weten

Museum Rotterdam kan geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen.

Het museum is opgenomen in het Museumregister Nederland en volgt de officiële richtlijn voor museaal handelen zoals beschreven in de Ethische Code voor Musea. Om belangenconflicten te voorkomen mogen museummedewerkers geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen. Hiervoor kunt u een veilinghuis of taxateur raadplegen.

Opnieuw zoeken