Museum Rotterdam

Collectie

Amerikaanse bomscherf in de vorm van letter V, afkomstig van bombardement op Bospolder Tussendijken in maart 1943

Beeld 1

Bekijk de collectie

Objectgegevens

titel Amerikaanse bomscherf in de vorm van letter V, afkomstig van bombardement op Bospolder Tussendijken in maart 1943
beschrijving Grote bomscherf, bestaande uit twee langwerpige stroken metaal in de vorm van de letter V, met scherpe, gerafelde randen; de linker strook licht gebogen en ingescheurd aan de verbinding met de rechter strook; boven in elke strook een ophanggaatje geboord.
herkomst Volgens mededeling schenker afkomstig van Amerikaanse vliegtuigbom, afgeworpen tijdens het bombardement in maart 1943 op de wijk Bospolder-Tussendijken. De bom viel op Handelsmaatschappij Spliethoff-Beeuwkes, Vierhavensstraat 133, die hierdoor zwaar werd beschadigd. Twee aanwezige Duitse militairen zouden hierbij zijn omgekomen. De Handelsmij deed in machineriƫn en gereedschappen. Vanwege curieuze vorm van letter V (zie V-campagne Geallieerden) door schenker bewaard en aan de muur van zijn kantoor bij Spliethoff-Beeuwkes gehangen tot recente datum.
trefwoorden bom, munitie, wapen, fragment
plaats vervaardiging Verenigde Staten
datering 1943
technieken gegoten
materiaal ijzer
afmetingen (cm) lg 76,0 / br 40,0 / dp 5,0
associatie Tweede Wereldoorlog, oorlog, bom, bombardement, Rotterdam, Delfshaven, Schiehaven, Vierhavensstraat, luchtoorlog, vliegtuig, luchtbescherming, Bospolder, Tussendijken
vorm & decoratie bom, scherf
inventarisnr. Museum Rotterdam 74029

Beeldrechten: Creative Commons by-sa licentie

Dit collectiestuk delen

Ziet u een fout in de omschrijving of heeft u aanvullende informatie over dit object? Laat het ons weten

Museum Rotterdam kan geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen.

Het museum is opgenomen in het Museumregister Nederland en volgt de officiƫle richtlijn voor museaal handelen zoals beschreven in de Ethische Code voor Musea. Om belangenconflicten te voorkomen mogen museummedewerkers geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen. Hiervoor kunt u een veilinghuis of taxateur raadplegen.

Opnieuw zoeken