Museum Rotterdam

Collectie

Schaalmodel met werkende waterpomp van brandweer motorspuit type Ahrens Fox

Beeld 1

Bekijk de collectie

Objectgegevens

titel Schaalmodel met werkende waterpomp van brandweer motorspuit type Ahrens Fox
beschrijving Zeer nauwkeurig model, schaal 1:12,5 van een brandweerwagen motorbrandspuit Ahrens Fox uit 1927 (open cabine), in glazen vitrinekast met chromen frame. Exacte maten en beschildering conform het origineel. Aantal los bij model zittende onderdelen: zes slangdelen, drie spruitkoppelstukken, zeven losse spuitmonden, twee koppelstukken, twee bundels touw, twee wielblokkeerplaten, zes spuitmonden op spaakpalen, acht los te draaien doppen voor de spuitmonden van pomp, oliereservoir en radiatorkap. Twee opvangbakken om de lekkende olie uit de pomp op te kunnen vangen. Los aanwezig in doos: drie soorten waterslangen, set reserve rubber banden. Er zit een werkende waterpomp in en het stuurmechaniek voor de voorwielen is ook werkend. Volgens bijgeleverde gegevens kan deze pomp met externe aandrijving zes atmosfeer druk leveren. Afgezien van het brandspuitgedeelte is het model te beschouwen als een dummy.
herkomst Het model is gebouwd door Jan Corbet, chauffeur bij de vrijwillige brandweer en afkomstig uit een 'brandweerfamilie'. Diens vader (slager) was brandmeester. Jan Corbet had het model thuis gemaakt, woonde aan de Boerensteiger. Op 10 mei 1940 nam hij het model mee naar zijn werk in verband met de uitgebroken gevechten bij de nabijgelegen Willemsbrug. Op 14 mei is zijn woning verloren gegaan. Werkte als instrumentmaker bij een importeur van Amerikaanse auto's, vandaar zijn grote technische kennis. Het hele model is door hem gebouwd en gespoten (eigen draaibanken en spuitcabine). Alleen de banden zijn bij Bakker gemaakt.
trefwoorden auto, transportmiddel, vervoermiddel, model
vervaardiger J. Corbet / banden: Rubberfabriek Bakker & Zoon
plaats vervaardiging Nederland, Rotterdam / banden: Nederland, Ridderkerk
datering 1936 - 1939
technieken gelast, gespoten
materiaal metaal, rubber, glas, vlas, glas, hout, ijzer
afmetingen (cm) auto: hg 23,5 / br 17,5 / lg 58,0 / 16 kg / bijhorende vitrine: hg 40,3 / br 40,3 / dp 101,6
associatie brandweer, brand, motorspuit, slangenwagen, Amerika, bombardement, Rotterdam, Stadscentrum, Stadsdriehoek, Boerensteiger, Tweede Wereldoorlog, oorlog
vorm & decoratie brandweerwagen, miniatuur
inventarisnr. Museum Rotterdam 75041-A-B

Beeldrechten: Creative Commons by-sa licentie

Dit collectiestuk delen

Ziet u een fout in de omschrijving of heeft u aanvullende informatie over dit object? Laat het ons weten

Museum Rotterdam kan geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen.

Het museum is opgenomen in het Museumregister Nederland en volgt de officiƫle richtlijn voor museaal handelen zoals beschreven in de Ethische Code voor Musea. Om belangenconflicten te voorkomen mogen museummedewerkers geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen. Hiervoor kunt u een veilinghuis of taxateur raadplegen.

Opnieuw zoeken