Museum Rotterdam

Collectie

Houten schrijfkist met bloemdecoratie, van binnen schrijfvlak, opbergvakken en twee inktpotten

Beeld 1
Beeld 2

Bekijk de collectie

Objectgegevens

titel Houten schrijfkist met bloemdecoratie, van binnen schrijfvlak, opbergvakken en twee inktpotten
beschrijving Houten, rechthoekige schrijfkist voor gebruik op tafel met slot en bijpassende sleutel. Indien deksel wordt opengeklapt ontstaat een aaneengesloten schuin oplopende lessenaar met scharnier in het midden; het houten schrijfblad is bedekt met groen papieren ondergrond met gouden bies en hoekfiguren, hout omlijst; onder dit schrijfblad is aan beide zijden een opbergruimte, die worden bereikt door ondergrond open te scharnieren; boven schrijfblad bevindt zich in het midden een langwerpig vak met links en recht twee vierkante kleinere vakken voor respectievelijk postzegels en twee glazen vierkante inktpotjes met ronde verzilverde deksels waaronder kurken afsluiting; in het middelste vak past een langwerpig hol pennenbakje, dat kan worden verwijderd; hieronder bevindt zich een ruimte voor andere pennen. Rond sleutelgat symmetrisch rankenmotief, midden deksel ingelegde roos met bloemenranken, op hoeken deksel ingelegde roos met bladeren; voorts smalle biezen rondom gehele kist.
trefwoorden schrijfdoos, kist, cassette
opschrift / merk geen
plaats vervaardiging Nederland
datering 1850 - 1865
technieken ingelegd
materiaal hout, palissanderhout, metaal
afmetingen (cm) gesloten: hg 14,8 / br 43,0 / dp 28,5 / geopend: hg 11,2 / br 43,0 / dp 56,7
associatie Nieuwe Waterweg, Hoek van Holland, Rotterdam, Pieter Caland, Thorbecke, J.F. Boogaard, schrijven, meubel, schip, scheepvaart, kanaal, eerste spade
inventarisnr. Museum Rotterdam 75299-A.1

Beeldrechten: Public domain

Dit collectiestuk delen

Ziet u een fout in de omschrijving of heeft u aanvullende informatie over dit object? Laat het ons weten

Museum Rotterdam kan geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen.

Het museum is opgenomen in het Museumregister Nederland en volgt de officiƫle richtlijn voor museaal handelen zoals beschreven in de Ethische Code voor Musea. Om belangenconflicten te voorkomen mogen museummedewerkers geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen. Hiervoor kunt u een veilinghuis of taxateur raadplegen.

Opnieuw zoeken