Museum Rotterdam

Collectie

Zakhorloge met zilverkleurige wijzerplaat

Beeld 1

Bekijk de collectie

Objectgegevens

titel Zakhorloge met zilverkleurige wijzerplaat
beschrijving Wijzerplaat: zilver bewerkt in de champlevé-techniek met Romeinse uurcijfers en Arabische minuutcijfers. Minuutband met zo genoemd 'Hollandse' boogjes. In het centrum een engel of putto die een banderol houdt met de signatuur "W GIB JUNIOR". Onder de wijzeras een kussenvormige opening, waarin de datum zichtbaar is. Deze opening omlijst door een cartouche met blad-, bloem- en dakpanmotief. Opengewerkte stalen uur- en minuutwijzer. De wijzerplaat is gevat in een verguld messing kabelrand. Het uurwerk met gaand werk met spillegang met snek. Vier kruisvormig gegraveerde en van opengewerkte zijwaartse ornamenten voorziene pilaren tussen onder- en bovenplaat. Stalen veer voor kastsluiting met opengewerkte voet (roestvorming). Inrichting voor het wijzigen van de basisveerspanning. Op de achterplatine een opengewerkt verguld messing ornament met zuiver decoratieve functie, een zilveren brug, bevestigd met twee schroeven, waarop een uitgestoken voorstelling van een engel, geleid door een hond aan een lijn. Ter weerszijden twee schelpen. In de onderste helft een niervormige uitsparing, afgesloten met glas, waaronder een bloemvormig stukje zilver met een ingelegd verguld sterretje beweegt. Dit is het zichtbare deel van de balans. Op de rand van de brug de tekst ": LA FIDELITE ME CONDUIT". In de achterplatine zijn gegraveerd de cijfers 1 tot en met 8 onder het glaasje in de brug. Hier langs kan worden geplaatst een wijzertje door middel van een vierkante stift aan de linkerzijde. Met deze inrichting kan men de spanning van de balansveer wijzigen als middel om het horloge te reguleren. In een uitsparing van het ornament bevindt zich de gegraveerde signatuur. In het centrum hiervan de opwindstift. Het horloge is gevat in een enkele gladde zilveren kast met beweegbaar glas (scharnierpen ontbreekt).
trefwoorden zakhorloge, horloge, uurwerk, meetinstrument, sieraad, kledingaccessoire, kostuum
opschrift / merk Platine: "WILLEM GIB JUNIOR ROTTERDAM 59". Wijzerplaat: "W. GIB JUNIOR". Op de rand van de brug de tekst: "LA FIDELITE ME CONDUIT".
vervaardiger W. Gib jr.
plaats vervaardiging Nederland, Rotterdam
datering 1740 - 1760
materiaal staal, zilver, messing, glas, goud
afmetingen (cm) dm kast 4,5
associatie Rotterdam, meten, tijdmeten, gegoede burgerij
vorm & decoratie kleding
inventarisnr. Museum Rotterdam 76352

Beeldrechten: Public domain

Dit collectiestuk delen

Ziet u een fout in de omschrijving of heeft u aanvullende informatie over dit object? Laat het ons weten

Museum Rotterdam kan geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen.

Het museum is opgenomen in het Museumregister Nederland en volgt de officiële richtlijn voor museaal handelen zoals beschreven in de Ethische Code voor Musea. Om belangenconflicten te voorkomen mogen museummedewerkers geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen. Hiervoor kunt u een veilinghuis of taxateur raadplegen.

Opnieuw zoeken