Museum Rotterdam

Collectie

Zakhorloge met zilveren wijzerplaat en gouden wijzer

Beeld 1
Beeld 2

Bekijk de collectie

Objectgegevens

titel Zakhorloge met zilveren wijzerplaat en gouden wijzer
beschrijving Wijzerplaat. Zilver in champlevé techniek. Romeinse uurcijfers en Arabische minuutcijfers. Cirkelvormige minuutband met aangifte van de halkwartieren met een puntje. In het centrum in een dubbele cartouche de signatuur. Opengewerkte messing uurwijzer; minuutwijzer ontbreekt. Het uurwerk met spillegang met snek. Vier brede kunstig opengewerkte pilaren tussen de platines. Opengewerkte steun voor de stuiting van de snek, geblauwd stalen veer voor de kastsluiting met geornamenteerde voet. Op de achterplatine een opengewerkt ornament dat het zogenoemde kompas vasthoudt. Dit verzilverde schijfje met gegraveerde cijfers van 1 tot en met 6 is bevestigd op een stift (regulage). Een opengewerkte, symmetrisch geornamenteerde kloof met een schelp aan de voet, met een asymmetrisch geornamenteerde voet, bevestigd met een geblauwd stalen gekraagde schroef. Terzijde van de kloof de signatuur. Het geheel in een enkele gladde zilveren kast met pandant. Merken.
trefwoorden zakhorloge, horloge, uurwerk, meetinstrument, sieraad, kledingaccessoire, kostuum
opschrift / merk Wijzerplaat: "W. GIB ROTTERDAM". Op het uurwerk: "WILLIAM GIB 1872 ROTTERDAM". Zilvermerken in de kast: "872", een onduidelijk merk en een zogenoemde gebloemde I (importteken).
vervaardiger William Gib
plaats vervaardiging Nederland, Rotterdam
datering 1725 - 1745
materiaal zilver, staal, messing, glas, goud
afmetingen (cm) dm kast 4,8
associatie tijdmeten, gegoede burgerij
vorm & decoratie kleding
inventarisnr. Museum Rotterdam 76354

Beeldrechten: Public domain

Dit collectiestuk delen

Ziet u een fout in de omschrijving of heeft u aanvullende informatie over dit object? Laat het ons weten

Museum Rotterdam kan geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen.

Het museum is opgenomen in het Museumregister Nederland en volgt de officiële richtlijn voor museaal handelen zoals beschreven in de Ethische Code voor Musea. Om belangenconflicten te voorkomen mogen museummedewerkers geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen. Hiervoor kunt u een veilinghuis of taxateur raadplegen.

Opnieuw zoeken