Museum Rotterdam

Collectie

Zakhorloge met emaille wijzerplaat met havenkade-tafereel in kleur en met gouden binnenwerk en buitenkast

Beeld 1

Vorig object Terug naar zoekresultaten Volgend object

Objectgegevens

titel Zakhorloge met emaille wijzerplaat met havenkade-tafereel in kleur en met gouden binnenwerk en buitenkast
beschrijving Wijzerplaat. Emaille, wit fond met Romeinse cijfers voor de uren en Arabische cijfers voor de minuten. De minuutband met zo genoemde 'Hollandse' boogjes. In het centrum een schilderingetje van een havengezicht. Vermoedelijk is deze wijzerplaat een vervanging van een zilveren champlevé plaat. Omrand door een verguld messing kabelrand. Koperen wijzers met een ring- en een zonmotief, vermoedelijk vervangingen uit de zelfde tijd als de wijzerplaat. Het uurwerk met gaand werk met spillegang met snek. Vier vaasvormig uitgezaagde pilaren tussen voor- en achterplatine. Op de achterplatine een opengewerkt verguld messing ornament, dat de stift voor de instelling van de basisveerspanning vasthoudt. De verguld messing brug met de gestoken voorstelling van een man met een fakkel, en in de verte een vuurtoren (?). Op de onderrand de tekst: "HOE WEL HY VER AF IS". In de onderzijde van de kloof een niervormige opening met glas, waarachter te zien is een gegroefd schijfje, het zichtbare deel van de balans. Tevens is de balansveer zichtbaar. Centraal onder de kloof de signatuur en de opwindstift. Het geheel in een gladde zilveren kast met de cijfers "5" en "45222", vier niet geïdentificeerde Engelse zilvermerken en twee onduidelijke merkjes. De gladde zilveren buitenkast met de zelfde Engelse zilvermerken en de cijfers "222" voorzien van een latere sluitveer.In de kast een zo genoemd kastbodembiljet van "G.A. VOETELINK" te Zwolle.
trefwoorden zakhorloge, horloge, uurwerk, meetinstrument, sieraad, kledingaccessoire, kostuum
opschrift / merk Achterplatine: "SAMUEL RUEL No: 412 ROTTERDAM". Kloof onderrand: "HOE WEL HY VER AF IS". Binnenzijde binnenkast: verschillende zilvermerken en "5", "45222", enige ingekraste reparatiemerken. Papier binnenzijde buitenkast: "HORLOGES, PENDULES, KLOKKEN ENZ", "G.A.J.VOETELINK Horlogenmaker / Sassenstraat over het Stadhuis / ZWOLLE".
vervaardiger Samuel Ruel (horloge), G.A.J. Voetelink (kast)
plaats vervaardiging Nederland, Rotterdam (horloge), Zwolle (kast)
datering 1730 - 1750
materiaal zilver, goud, staal, messing, glas, email, papier
afmetingen (cm) binnenkast dm 4,1 / buitenkast dm 5,1
associatie tijdmeten, gegoede burgerij
vorm & decoratie kleding, klok
inventarisnr. Museum Rotterdam 76355-A-B

Heeft u vragen? Ziet u een fout? Of heeft u aanvullende informatie over dit object? Laat het ons weten

Museum Rotterdam kan geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen.

Het museum is opgenomen in het Museumregister Nederland en volgt de officiële richtlijn voor museaal handelen zoals beschreven in de Ethische Code voor Musea. Om belangenconflicten te voorkomen mogen museummedewerkers geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen. Hiervoor kunt u een veilinghuis of taxateur raadplegen.

Opnieuw zoeken