Museum Rotterdam

Collectie

Kastthermometer met gegraveerde messing plaat met daarop glazen thermometerbuis en drie verschillende temperatuurschalen van Réaumur, La Court en Fahrenheit

Beeld 1

Bekijk de collectie

Objectgegevens

titel Kastthermometer met gegraveerde messing plaat met daarop glazen thermometerbuis en drie verschillende temperatuurschalen van Réaumur, La Court en Fahrenheit
beschrijving Kastthermometer. Een langwerpig mahoniehouten kastje, met langwerpige glasdeur bevat een gegraveerde messing plaat met daarop een glazen kwikkolom. Op de plaat schelp- en bladornamenten, aanduidingen van temperatuur waarvoor drie verschillende schalen en een signatuur. Bij de schaal in Fahrenheit staan bij de respectievelijke temperaturen ook belevingstyperingen en locatievermeldingen waar de betreffende temperatuur zich omstreeks het midden van de achttiende eeuw heeft voorgedaan.
trefwoorden thermometer, meetinstrument
opschrift / merk Bovenaan op de messing plaat: "THERMOMETER", "A REBALLIO ROTTERDAM". Boven de drie schaalkolommen en aan weerszijden van de kwikkolom: "Schale Van Uite (?) Reaumer La Court Fahrenheit". Verder temperatuuraanduidingen, belevingstyperingen en temperatuurdata c.q. lokaties.
vervaardiger A. Reballio
plaats vervaardiging Nederland, Rotterdam
datering 1755 - 1820
materiaal hout, mahoniehout, glas, messing, ijzer, kwik
afmetingen (cm) hg 60,0 / br 14,0 / dp 4,0 / kwikkolom hg 37,0
associatie temperatuur, meten, gegoede burgerij, Rotterdam, Reballio
inventarisnr. Museum Rotterdam 76359

Beeldrechten: Public domain

Dit collectiestuk delen

Ziet u een fout in de omschrijving of heeft u aanvullende informatie over dit object? Laat het ons weten

Museum Rotterdam kan geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen.

Het museum is opgenomen in het Museumregister Nederland en volgt de officiële richtlijn voor museaal handelen zoals beschreven in de Ethische Code voor Musea. Om belangenconflicten te voorkomen mogen museummedewerkers geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen. Hiervoor kunt u een veilinghuis of taxateur raadplegen.

Opnieuw zoeken