Museum Rotterdam

Collectie

Booromslag met kunststof klos en knop

Beeld 1

Bekijk de collectie

Objectgegevens

titel Booromslag met kunststof klos en knop
beschrijving Booromslag met ratelnok. Handboor met kruk zwengel en ratelnok voor keuze vaste kop of vrijloop tegen één van de draairichtingen in. Op achterkop vrij draaiend een kruk. Halverwege de kruk een om de spil heen vrijdraaiende handgreep. Aan uiteinde van de kruk een drievoudig stelbare ratelnok- Een knop die een tweezijdige pal in ruiste positie brengt op een vierkant gekopt tandwiel dat aan de as van de spanknop zit. Deze voorziening is aangebracht om de mogelijkheid te geven zelf het optimale krachtmoment te zoeken tijdens het boren, als de boor vastzit in het werkstuk, of als er uitermate nauwkeurig moet worden geboord, of als de boor los moet worden gedraaid.
herkomst J.A.G. Post kwam als 14-jarige in dienst van de SHV (Steenkolen Handels-Vereeniging), waar hij zijn 50-jarig ambtsjubileum vierde in 1972. Hij werkte ook op schepen (betimmeringen) en bij de directeur thuis in Wassenaar (Fentener van Vlissingen).
trefwoorden booromslag, handboor, boor, gereedschap, uitrusting
datering 1960 - 1972
materiaal metaal, ijzer, brons, kunststof
afmetingen (cm) hg 37,5 / br 19,0 / kop dm 7,0 / spankop dm 3,5
associatie arbeid, timmerman, houtbewerking, Steenkolen Handels-Vereeniging, SHV, Rotterdam, J.A.G. Post
inventarisnr. Museum Rotterdam 76512-67

Beeldrechten: Creative Commons by-sa licentie

Dit collectiestuk delen

Ziet u een fout in de omschrijving of heeft u aanvullende informatie over dit object? Laat het ons weten

Museum Rotterdam kan geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen.

Het museum is opgenomen in het Museumregister Nederland en volgt de officiële richtlijn voor museaal handelen zoals beschreven in de Ethische Code voor Musea. Om belangenconflicten te voorkomen mogen museummedewerkers geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen. Hiervoor kunt u een veilinghuis of taxateur raadplegen.

Opnieuw zoeken