Museum Rotterdam

Collectie

Veelkleurige fantastische kop van een Chinese draak, onderdeel van het danskostuum voor de drakendans

Beeld 1

Vorig object Terug naar zoekresultaten Volgend object

Objectgegevens

titel Veelkleurige fantastische kop van een Chinese draak, onderdeel van het danskostuum voor de drakendans
beschrijving De drakenkop is gevormd over een geraamte van bamboestokken en metalen draden. Daaroverheen is papier en stof geplakt. De ogen van de draak kunnen van binnenuit bediend worden door middel van bamboestokken die met ijzerdraad aan de binnenzijde aan de ogen verbonden zijn. De draak heeft een grote openstaande bek met witte tanden waardoorheen een gekrulde tong zichtbaar is. De kop is veelkleurig. De ogen zijn gemaakt van lampen die de mogelijkheid hebben om aangesloten te worden op een batterij. Daarvoor is een houten plaatje gemonteerd binnen het frame. Achter op de kop zijn twee horens van goudkleurige stof. De draak heeft een sik van lange zijden franjes en blauw geschilderde vlamachtige stralen langs de onderkaak. Aan elke straal hangt een wollen pompon. Langs de ogen en de onderrand is een wit bontrandje geplakt. Bovenop de kop, voor tussen de ogen, zit een ronde metalen plaat waarop allemaal wollen pompons zijn vastgezet. Helemaal op de top van de kop zit een grote rode rozet die met twee linten ook aan de goudkleurige hoorns is vastgemaakt.
herkomst De draak is ter gelegenheid van het 650-jarig bestaan van de Stad Rotterdam geschonken door zusterstad Shanghai, bij de openingsceremonie van de schenking van de Pagode in het park aan Rotterdam door Chinese Ondernemers. Draak heeft 10 jaar dienst gedaan in Rotterdam tijdens viering van het Chinees Nieuwjaar, en is voor het laatst gebruikt in juli 2000 tijdens de Wereldtentoonstelling in Hannover.
trefwoorden draak, masker, feestdracht, kleding, kostuum
datering 1990
materiaal metaal, papier, bamboe, verf, kunststof, kunstvezel, zijde, wol, glas
afmetingen (cm) hg 220,0 / br 90,0 / lg 120,0 / met hoorns lg 170,0
associatie kleden, Rotterdam, 650 jaar Rotterdam, manifestatie, feest, Chinees nieuwjaar, verkleden, kostuum, dansen, drakendans, migratie, mythologie, geluk, voorspoed, Wereldtentoonstelling, Hannover, Shanghai, Sjanghai
vorm & decoratie fauna, dier, fabeldier, mythologisch dier, draak, drakenkop, ceremonieel kostuum
inventarisnr. Museum Rotterdam 77499-12.A

Beeldrechten: Creative Commons by-sa licentie

Dit collectiestuk delen

Ziet u een fout in de omschrijving of heeft u aanvullende informatie over dit object? Laat het ons weten

Museum Rotterdam kan geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen.

Het museum is opgenomen in het Museumregister Nederland en volgt de officiƫle richtlijn voor museaal handelen zoals beschreven in de Ethische Code voor Musea. Om belangenconflicten te voorkomen mogen museummedewerkers geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen. Hiervoor kunt u een veilinghuis of taxateur raadplegen.

Opnieuw zoeken